Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Niektoré katalánske mestá už zvesili španielske vlajky, Barcelona nie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielske vlajky odstránili z radníc v katalánskych mestách Sabadell a Girona, ktorého starostom bol kedysi súčasný predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont.

Madrid 28. októbra (TASR) - Na úradoch vo viacerých katalánskych mestách už zvesili španielske vlajky po tom, ako v piatok katalánsky parlament odhlasoval vyhlásenie o nezávislosti tohto autonómneho regiónu. Informovala o tom agentúra DPA.

Španielske vlajky odstránili z radníc v katalánskych mestách Sabadell a Girona, ktorého starostom bol kedysi súčasný predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont. K podobným aktom došlo aj v katalánskych mestách Figueres, Vic a Tortosa.

Vlajky z úradov však naopak neodstránili na úradoch v katalánskej metropole Barcelona, ktorej starostka Ada Colauová sa vyslovila proti jednostrannému odštiepeniu regiónu.

Colauová na sociálnej sieti Facebook kritizovala ako vyhlásenie nezávislosti katalánskym parlamentom, tak aj reakciu španielskej vlády, ktorá oznámila odvolanie katalánskej vlády.

"My sme väčšina, v Katalánsku a v Španielsku, ktorá chce zastaviť (konfrontáciu) a vyzvať na uplatnenie dialógu, zdravého rozumu a dohodnutého riešenia," napísala.