Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Niektoré ministerstvá chce Orbán z Budapešti presťahovať

Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Vo verejnoprávnej televízii Gulyás konštatoval, že Budapešť má 1,8 milióna obyvateľov a v celej Peštianskej župe žijú a pracujú celkom tri milióny ľudí.

Budapešť 10. júna (TASR) - Sídla niektorých ministerstiev navrhol maďarský premiér Viktor Orbán presťahovať z Budapešti do iných miest. Úloha hlavného mesta v živote krajiny a v centrálnej štátnej správe bola doteraz rozhodujúca a takmer výhradná, preto prišiel nápad presťahovať sídla niekoľkých rezortov do oblastí mimo Budapešti, zdôvodnil dnes predseda zákonodarného výboru parlamentu Gergely Gulyás z vládnej strany Fidesz.

Vo verejnoprávnej televízii Gulyás konštatoval, že Budapešť má 1,8 milióna obyvateľov a v celej Peštianskej župe žijú a pracujú celkom tri milióny ľudí. "Okrem nich žije v Maďarsku ešte sedem miliónov," dodal politik Fideszu.

Nová hovorkyňa vlády Éva Kuruczová minulý piatok po prvej schôdzke Orbánovej novej vlády oznámila, že úrad vlády sa do 15. marca 2016 presťahuje do karmelitánskeho kláštora vedľa prezidentského paláca na budínskom Hradnom vrchu.

Orbán požiadal ministra obrany Csabu Hendeho, aby preveril možnosti presťahovania sídla rezortu do Székefehérváru, a ministra pôdohospodárstva Sándora Fazekasa, aby preveril možností presťahovania jeho ministerstva do Debrecína. Oba orgány by sa mali presťahovať tiež do 15. marca 2016.

Do konca tohto roka by sa do Kecskemétu mala presťahovať kancelária štátneho tajomníka úradu vlády pre rozvoj vidieka.