Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Niektoré oblasti Grécka naďalej trápia lesné požiare

Na archívnej snímke hasiči sa pokúšajú uhasiť plamene lesného požiaru na ostrove Eubója. Foto: TASR/AP

Na ostrove Eubója úrady v pondelok večer evakuovali priemyselné mesto Nea Artaki, kde požiar poškodil farmy s chovom hydiny a ošípaných.

Atény 22. augusta (TASR) - Grécki hasiči naďalej bojujú s lesnými požiarmi, ktoré si dosiaľ vyžiadali dve ľudské obete a vynútili si rozsiahle evakuácie. TASR o tom informuje v utorok na základe správy agentúry AFP.

Požiare vyčíňajú na severovýchode Grécka, na ostrovoch Eubója a Kythnos a v stredogréckej oblasti Boiótia (Viotia) severne od Atén. Hasenie komplikujú silný vietor a teploty dosahujúce až 41 stupňov Celzia.

Hovorkyňa hasičského zboru pre AFP uviedla, že evidujú deväť aktívnych frontov s tým, že ide o podobnú situáciu ako v júli.

Už štvrtý deň vyčíňa rozsiahly lesný požiar neďaleko prístavného mesta Alexandrupoli, kde úrady v pondelok neskoro večer nariadili evakuáciu nemocnice. Pobrežná stráž uviedla, že evakuovali 65 pacientov.

Na ostrove Eubója úrady v pondelok večer evakuovali priemyselné mesto Nea Artaki, kde požiar poškodil farmy s chovom hydiny a ošípaných.

Plamene ohrozovali aj národný park Dadia, kde našli telo muža, zrejme migranta. V oblasti Boiótia zase prišiel o život pastier.

Veľmi horúce a suché podmienky zvyšujúce riziko vzniku požiarov budú podľa meteorológov v Grécku pretrvávať až do piatka.