Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útoku džihádistov prišlo v Nigeri o život najmenej 29 vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Džihádistické povstalecké hnutie sužuje africký región Sahelu už viac ako desať rokov; v roku 2012 vypuklo v severnom Mali a v roku 2015 sa rozšírilo do susedného Nigeru a Burkiny Faso.

Niamey 3. októbra (TASR) - Najmenej 29 nigerských vojakov zahynulo v noci na utorok na západe Nigeru pri útoku podozrivých džihádistov, oznámilo tamojšie ministerstvo obrany, ktoré súčasne v súvislosti s incidentom vyhlásilo v krajine trojdňový štátny smútok. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Džihádisti na vojakov zaútočili s "improvizovanými výbušnými zariadeniam a kamikadze vozidlami", pričom sa ich na atentáte podieľalo najmenej sto, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, ktoré odvysielala televízia.

Zranenia utrpeli najmenej dvaja nigerskí vojaci, pričom ich stav bol vážny. "Niekoľko desiatok teroristov" zahynulo, uviedol nigerský rezort vnútra.

K útoku došlo blízko hraníc s krajiny s Mali počas vojenskej operácie zameranej na "neutralizovanie hrozby, ktorú predstavuje (džihádistická organizácia) Islamský štát" v danej oblasti.

Džihádistické povstalecké hnutie sužuje africký región Sahelu už viac ako desať rokov; v roku 2012 vypuklo v severnom Mali a v roku 2015 sa rozšírilo do susedného Nigeru a Burkiny Faso, píše AFP-

Oblasť „troch hraníc“ medzi Nigerom, Mali a Burkinou Faso je pravidelne dejiskom útokov militantov pridružených k Islamskému štátu a teroristickej sieti al-Káida.

Vo všetkých troch krajinách došlo k vojenským prevratom; posledný z nich sa odohral práve v Nigeri, kde 26. júla zvrhli demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.