Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nigérijská armáda oslobodila viac než 800 zajatcov Boko Haram

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Povstanie džihádistov z Boko Haram si za šesť rokov vyžiadalo približne 20.000 mŕtvych a ďalších 2,5 milióna ľudí pripravilo o domov.

Lagos 25. marca (TASR) - Nigérijská armáda oslobodila tento týždeň vyše 800 ľudí, ktorých držali v zajatí bojovníci islamistickej skupiny Boko Haram v štáte Borno na severovýchode krajiny. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu armády.

Nigérijské jednotky zachránili 309 zajatcov, ktoré skupina Boko Haram uniesla z okolia Kala Balge, pričom pri tejto operácii bojovali s malými skupinami bojovníkov Boko Haram. Uviedol Sani Usman bez ďalšej špecifikácie dňa oslobodenia zajatcov.

Ďalšie oddiely nigérijskej armády nasadené na hliadkovanie v dedine Kusumma zachránili v utorok ďalších 520 ľudí, ktorých tam držali vojaci Boko Haram.

Hovorca nigérijských ozbrojených zložiek identitu rukojemníkov bližšie nešpecifikoval. Počas zásahov sa podľa neho podarilo zničiť aj výcvikový tábor teroristov, miestnu továreň na výrobu zbraní a sklad.

Povstanie džihádistov z Boko Haram si za šesť rokov vyžiadalo približne 20.000 mŕtvych a ďalších 2,5 milióna ľudí pripravilo o domov. Rozšírilo sa tiež do susedných krajín - Čadu, Nigeru a Kamerunu.