Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nigéria má nového prezidenta, dal si za cieľ pozdvihnutie krajiny

Muhammadu Buhari Foto: TASR/AP/Sunday Alamb

Buhari, oblečený v tradičnom africkom odeve, skladal prezidentský sľub položiac pravú ruku na Korán.

Abuja 29. mája (TASR) - Bývalý vojenský vodca Muhammadu Buhari dnes zložil sľub ako nový prezident Nigérie. Hosťami slávnostného obradu v hlavnom meste Abuja boli šéfovia štátov a vlád z Afriky, ale aj ďalších častí sveta, vrátane amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho.

Buhari, oblečený v tradičnom africkom odeve, skladal prezidentský sľub položiac pravú ruku na Korán. Buhari je prvým prezidentom v dejinách Nigérie, ktorý sa k moci dostal po tom, ako zvíťazil vo voľbách 28. marca ako opozičný vyzývateľ dovtedajšej hlavy štátu.

Radoví Nigérijčania oslavovali nástup 72-ročného Buhariho do funkcie spevom a tancom či rituálnym bubnovaním a očakávajú, že krajine prinesie "nový začiatok". Vládni úradníci a politici sa však obávajú Buhariho sľubu, že siahne na ich nelegálne príjmy pochádzajúce z korupcie, ktorá je v Nigérii veľkým problémom. Nigérijské denníky v uplynulých dňoch zverejnili nepotvrdené správy, že niektorí politici už vrátili milióny dolárov v nádeji, že sa tak vyhnú vyšetrovaniu.

Agentúra Reuters pripomenula, že od Buhariho si mnohí Nigérijčania sľubujú ozdravenie ekonomiky krajiny založenej na ťažbe ropy. Buhari, ktorý Nigériu krátko viedol aj v 80. rokoch ako "vojenský diktátor", sa ako "znovuzrodený demokrat" ujíma krajiny, v ktorej svoje domovy v dôsledku islamistického povstania muselo opustiť vyše 1,5 milióna ľudí. Krajina má tiež dlh vo výške 63 miliárd dolárov a musí si požičiavať, aby mohla platiť mzdy vládnym zamestnancom.

Buhari sa však na rozdiel do svojho zdiskreditovaného predchodcu Goodlucka Jonathana a jeho vlády teší podpore medzinárodného spoločenstva, o čom svedčí aj prítomnosť ministrov zahraničných vecí USA a Francúzska, Johna Kerryho a Laurenta Fabiusa, na jeho inaugurácii. Zúčastnili sa na nej aj prezidenti susedných krajín, ktorí sa doteraz sťažovali na nedostatok ochoty Nigérie zapojiť sa do spoločnej ofenzívy proti islamistom z extrémistickej skupiny Boko Haram. Tá chce v Nigérii vytvoriť islamský štát.