Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nigéria odhalila bunku Boko Haramu na medzinárodnom letisku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Členovia bunky mali za úlohu zisťovať informácie o bezpečnostných opatreniach a procedúrach na letisku.

Abuja 29. augusta (TASR) - Nigérijská tajná služba odhalila špionážnu bunku extrémistickej organizácie Boko Haram, operujúcu na medzinárodnom letisku v hlavnom meste Abuja. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Členovia bunky mali za úlohu zisťovať informácie o bezpečnostných opatreniach a procedúrach v areáli letiska a vyberať ciele pre potenciálne útoky.

Počas tohtotýždňového zásahu voči skupine zatkli 14-ročného chlapca, ktorý mal sledovať, ako prebieha kontrola cestujúcich a ich nástup do lietadiel. Muža, ktorý mu odovzdával inštrukcie, zatiaľ nevypátrali.

Nigérijská tajná služba DSS ubezpečila, že po rozbití skupiny úzko spolupracuje s úradmi zodpovednými za leteckú bezpečnosť, aby sa zabránilo prípadným útokom.

Koncom mája tohto roku sa ujal funkcie nový nigérijský prezident Muhammadu Buhari, ktorý si zničenie Boko Haramu stanovil za svoju hlavnú prioritu. Odvtedy však pri rôznych útokoch prevažne na severovýchode Nigérie zahynulo už vyše 700 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

Militanti z Boko Haramu bojujú za vytvorenie prísne islamského štátu na severe Nigérie od roku 2009. Odvtedy pripravili o život tisíce ľudí a ďalšie stovky, vrátane dievčat a žien, uniesli. Približne 1,5 milióna Nigérijčanov muselo utiecť zo svojich domovov.