Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Po útoku Boko Haram na nigérijskú školu sú desiatky dievčat nezvestné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po dievčatách z prepadnutej internátnej školy na území nigérijského štátu Yobe chýba akákoľvek stopa, vyhlásil v stredu tamojší minister školstva Mohammed Lahin.

Lagos 21. februára (TASR) - Približne 50 žiačok z obce Dapchi na severovýchode Nigérie zostáva nezvestných po tom, ako na ich školu ešte v pondelok zaútočili militanti teroristickej organizácie Boko Haram. Agentúry DPA a AP to uviedli s odvolaním sa na vyjadrenia oblastných predstaviteľov.

Po dievčatách z prepadnutej internátnej školy na území nigérijského štátu Yobe chýba akákoľvek stopa, vyhlásil v stredu tamojší minister školstva Mohammed Lahin. Stále je pritom nejasné, či školáčky z miesta ušli, alebo ich členovia Boko Haram uniesli.

Počas útoku na školu sa mnoho učiteľov a žiačok snažilo zachrániť útekom. Militanti prichádzajúci do dediny vo večerných hodinách totiž na seba upozornili streľbou a odpaľovaním výbušnín. Predpokladá sa, že útočníci chceli žiačky uniesť.

V apríli 2014 uniesli militanti z Boko Haram 276 dievčat z dediny Chibok ležiacej na severovýchode Nigérie. Odvtedy sa 164 dievčatám podarilo utiecť alebo boli prepustené. Časť sa dostala na slobodu vlani v máji ako súčasť kontroverznej dohody o výmene väzňov s nigérijskou vládou.

Od roku 2009 skupina Boko Haram násilím bojuje za vytvorenie islamského štátu v moslimskej severovýchodnej časti Nigérie. Konflikt si doposiaľ vyžiadal najmenej 20.000 mŕtvych a 2,6 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy. Extrémisti opakovane prepadávajú dediny, kostoly, školy a útočia na bezpečnostné sily, politikov a úradníkov.