Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nigéria:Výsledok prezidentských volieb bude tesný,opozícia už namieta

Foto: TASR/AP

Opozícia však tvrdí, že nájomní vrahovia strany úradujúceho prezidenta zlikvidovali viacero ich stúpencov.

Maiduguri 29. marca (TASR) - V tieni útokov teroristov z organizácie Boko Haram pokračovali dnes v Nigérii vo vybraných volebných obvodoch predĺžené prezidentské a parlamentné voľby v Nigérii.

Kým na severovýchode krajiny došlo k zrážkam extrémistov s príslušníkmi ozbrojených síl, z juhu sa ozývali opozičné hlasy obviňujúce vládu z porušovania volebného zákona.

Takmer 60 miliónov obyvateľov Nigérie malo v uplynulých dvoch dňoch možnosť spolupodieľať sa na rozhodovaní o prezidentovi krajiny, ktorý povedie krajinu v ďalšom volebnom období. Napriek kandidatúre ďalších uchádzačov sa rozhodne o ňom zrejme v tesnom súboji úradujúceho prezidenta Goodlucka Jonathana (57) a jeho vyzývateľa i z predchádzajúcich volieb, niekdajšieho vojenského vládcu Nigérie, moslima zo severu Muhammadua Buhariho (72).

Hlasovanie predĺžili v Nigérii kvôli technickým problémom, ktoré sprevádzali sobotňajší priebeh volieb, a to v celkove 300 zo 150.000 volebných obvodoch, vrátane 20-miliónovej metropoly Lagos.

V Port Harcourte, centre ropného priemyslu na juhu Nigérie, vyšli dnes do ulíc tisícky stúpencov najsilnejšej opozičnej strany, ktorí protestovali proti podľa ich názoru narušovaniu regulárnosti volieb a fyzickej likvidácii opozičných aktivistov.

Tamojšie policajné zdroje predtým informovali, že v sobotu došlo v meste k zastreleniu troch osôb, medzi ktorými bol aj jeden príslušník polície.

Opozícia však tvrdí, že nájomní vrahovia strany úradujúceho prezidenta zlikvidovali viacero ich stúpencov.

Vedenie celoštátnej volebnej komisie reagovalo na podnety opozície so znepokojením a prisľúbilo ich precízne preskúmanie.

Znalci pomerov sa obávajú, že Nigériu by aj po terajších voľbách mohla podobne ako po hlasovaní v roku 2011 zachvátiť vlna násilia. Vtedy si vyžiadala viac ako 800 obetí, ďalších 65.000 ľudí bolo nútených opustiť domovy.