Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nigéria: Stovky vojakov prepustili pre zbabelosť voči Boko Haram

Bojovníci extrémistickej skupiny Boko Haram Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes spravodajský server BBC s odvolaním sa na tvrdenia nigérijských vojakov. Výpoveď pritom údajne môže dostať ešte ďalších 4500 radových vojakov.

Abuja 27. mája (TASR) - Najmenej 200 vojakov prepustili nigérijské ozbrojené sily pre údajnú "zbabelosť" a neschopnosť bojovať proti islamistickej skupine Boko Haram. Uviedol to dnes spravodajský server BBC s odvolaním sa na tvrdenia nigérijských vojakov.

Výpoveď pritom údajne môže dostať ešte ďalších 4500 radových vojakov. Zdroj z prostredia nigérijských ozbrojených síl pre BBC potvrdil prepustenie vojakov, avšak neuviedol presný údaj o ich počte.

Podľa BBC súvisia mnohé prípady prepustenia vojakov s dobytím mesta Mubi skupinou Boko Haram vlani v októbri. Ide pritom o druhé najväčšie mesto v štáte Adamawa, ktoré vyhlásilo spolu s ďalšími dvoma výnimočný stav.

Jeden z prepustených vojakov, ktorý bol svedkom dobytia mesta Mubi islamistami, pre BBC uviedol, že vojaci jednoducho poslúchli príkazy svojich veliteľov. Tí im údajne povedali, aby z mesta ustúpili vzhľadom na nedostatok potrebných zbraní na boj s extrémistami.

"Nedostali sme príležitosť brániť sa. V nigérijskej armáde slúžim 20 rokov a nikdy ma neobvinili zo žiadneho zločinu," konštatoval nemenovaný vojak.

Armáde v Nigérii, podporovanej africkými krajinami Čad, Kamerun a Niger, sa medzičasom podarilo opätovne získať z rúk Boko Haram väčšinu územia na severovýchode krajiny, avšak naďalej tam dochádza k občasným útokom a násiliu.

Extrémistická skupina Boko Haram v apríli oznámila, že zmenila svoj názov na Islamský štát v západnej Afrike (ISWA).