Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Učiteľ, ktorý pomohol oslobodiť rukojemníčky, dostane cenu UNHCR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena Nansen Refugee Award je dotovaná sumou 150.000 dolárov.

Ženeva 18. septembra (TASR) - Nigérijský učiteľ, ktorý pomáhal pri oslobodzovaní 103 dievčat zadržiavaných extrémistami zo skupiny Boko Haram, sa stane laureátom Nansenovej ceny udeľovanej každoročne Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Informoval o tom dnes UNHCR v Ženeve.

Cena Nansen Refugee Award je dotovaná sumou 150.000 dolárov.

Oceneným je Zannah Mustapha. Mustapha založil v Nigérii dve školy, kam chodili deti presídlencov, ale aj siroty, ktorých rodičov zavraždili extrémisti z Boko Haram, ale aj deti zabitých militantov.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi uviedol, že táto práca Mustaphu a jeho tímu "je nesmierne dôležitá, pretože pomáha podporovať mierové spolužitie a znovuzrodenie komunít v severovýchodnej Nigérii".

Gradi dodal, že Mustaphova škola deťom pomáha vyrovnať sa s traumatizujúcimi zážitkami a snaží sa predísť tomu, aby sa deti dali naverbovať ozbrojenými skupinami.

Mustapha sa svojho času zapojil do vyjednávania o prepustení 103 dievčat, ktoré uniesli príslušníci Boko Haram v meste Chibok. Prvá, 21-členná, skupina dievčat sa dostala na slobodu vlani v októbri, druhá - 82-členná - v máji tohto roku.

V dôsledku násilnosti páchaných ozbrojencami skupiny Boko Haram v oblasti Čadského jazera bolo svoje domovy nútených opustiť vyše 2,3 milióna ľudí v Nigérii, ale aj Kamerune, Čade a Nigeri, uviedla pred časom OSN.

V dôsledku konfliktu nemajú desaťtisíce školopovinných detí v Nigérii prístup k vzdelaniu, pretože kapacita existujúcich škôl nestačí aj kvôli zvyšujúcemu sa počtu presídlencov. Ďalším dôvodom tohto stavu je aj fakt, že Boko Haram pri svojich útokoch na severovýchode Nigérie ničí školy a vraždí učiteľov.