Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Vládne sily v Nigérii bombardovali tábory povstalcov, mnohých zabili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o najväčšiu vojenskú ofenzívu vládnych síl od roku 2009, keď islamistická sekta Boko Haram začala v tejto oblasti povstanie.

Maiduguri 17. mája (TASR) - Nigérijská armáda dnes použila lietadlá a útočné helikoptéry na bombardovanie táborov islamských militantov na severovýchode krajiny.
Ide o najväčšiu vojenskú ofenzívu vládnych síl od roku 2009, keď islamistická sekta Boko Haram začala v tejto oblasti povstanie.

Hovorca armádneho velenia informoval, že vojaci zabili množstvo povstalcov. Vládne sily podnikli útok aj na tábory v prírodnej rezervácii Sambisa, odľahlej savane s rozlohou približne 500 štvorcových kilometrov v nigérijskom štáte Borno, kde si islamisti vytvorili základne a kde je centrum povstania.

"Nejde len o Sambisu, vojaci útočia na každý tábor. Ale ešte sme neurobili vyčisťovacie pozemné akcie zamerané na zistenie počtov zabitých," uviedol telefonicky pre tlačovú agentúru Reuters do brigádny generál Chris Olukolade.

Nemenovaný vojenský zdroj uviedol, že zabitých bolo najmenej 30 povstalcov.

Tisíce nigérijských vojakov sa snažia znovu dobyť územie, ovládané čoraz trúfalejšími a čoraz lepšie vyzbrojenými islamskými povstalcami zo sekty Boko Haram. Na tomto území v severovýchodných štátoch Borno, Yobe a Adamawa majú aj základne. Vo všetkých troch štátoch vyhlásil v stredu 15. mája prezident Goodluck Jonathan núdzový stav.

Svedkovia hlásili, že do hlavného mesta štátu Borno, Maiduguri, dnes dorazili ďalší vojaci.

Boko Haram, ďalšie islamistické povstalecké skupiny, ako Ansaru napojená na al-Káidu, a pridružené zločinecké gangy sa stali najväčšou hrozbou pre stabilitu Nigérie, ktorá je najväčším producentom ropy v Afrike.

Od začatia povstania pred štyrmi rokmi zabila Boko Haram už tisíce ľudí. Cieľom jej povstania je vytvoriť islamský štát v krajine s približne 170 miliónmi obyvateľov, ktorá je zhruba rovnako rozdelená medzi kresťanov (väčšina ich žije na juhu) a medzi moslimov (prevažujú na severe).