Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nigérijská vláda vyhlásila po páde lietadla trojdňový štátny smútok

Ľudia stoja na troskách lietadla v nigérijskom Lagose 3. júna 2012. Foto: TASR/AP

Krátko pred pristátím lietadlo zachytilo vedenie vysokého napätia, informoval nigérijský úrad pre civilné letectvo (NCAA). Dvojmotorový stroj následne narazil do dvojposchodovej budovy.

Abuja 4. júna (TASR) - Trojdňový štátny smútok vyhlásila vláda západoafrickej Nigérie po leteckom nešťastí v Lagose, ktoré si v nedeľu vyžiadalo desiatky obetí.

Pád lietadla na obytnú oblasť Lagosu "uvrhol národ do ďalšieho utrpenia," uviedol prezident Goodluck Jonathan v nedeľu večer. Narážal na útok na kostol v meste Bauči na severe Nigérie, pri ktorom zahynulo 12 ľudí. Jonathan zároveň nariadil vyšetrovanie najzávažnejšej leteckej nehody v dejinách Nigérie. Všetky vlajky na verejných budovách boli spustené na pol žrde.

Koľko ľudí sa nachádzalo na palube dopravného lietadla Boeing MD-83 domácej spoločnosti Dana Air, prevádzkujúcej vnútroštátne lety, stále nie je oficiálne potvrdené. Niektoré zdroje uvádzajú 153 pasažierov a členov posádky, iné hovoria o 147 osobách.

Foto: TASR/AP
K nehode došlo krátko pred pristátím na letisku v hospodárskej metropole krajiny Lagos, kam lietadlo smerovalo z Abuje. Krátko pred pristátím lietadlo zachytilo vedenie vysokého napätia, informoval nigérijský úrad pre civilné letectvo (NCAA). Dvojmotorový stroj následne narazil do dvojposchodovej budovy. V nej sa podľa čínskej agentúry Sinchua nachádzalo najmenej 40 ľudí.

Letecké nehody v Nigérii, druhej najväčšej ekonomike Afriky, sú relatívne častým javom, aj keď po sérii katastrof v roku 2005 došlo k určitému zlepšeniu situácie.