Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nigéria požiadala o pomoc pri vyjednávaní o unesených školáčkach

Na archívnej videosnímke zverejnenej 12. mája 2014 nigérijskou teroristickou skupinou Boko Haram sú unesené školáčky, ktoré sa modlia. Foto: TASR/AP

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari požiadal zástupcov OSN o pomoc pri vyjednávaní o výmene unesených školáčok z mesta Chibok za zadržiavaných vodcov islamskej extrémistickej skupiny Boko Haram.

Lagos 22. septembra (TASR) - Nigérijský prezident Muhammadu Buhari požiadal zástupcov Organizácie Spojených národov o pomoc pri vyjednávaní o výmene unesených školáčok z mesta Chibok za zadržiavaných vodcov islamskej extrémistickej skupiny Boko Haram. S odvolaním sa na vládne vyhlásenie o tom dnes informovala agentúra AP.

Rodičia vyše dvoch stoviek unesených študentiek, osobnosti miestnych komunít a ľudskoprávni aktivisti kritizujú Buhariho vládu za to, že sa jej stále nepodarilo dosiahnuť prepustenie školáčok z Chiboku.

Celkovo bolo v apríli 2014 unesených z internátu v meste Chibok až 276 školáčok. Desiatkam z nich sa podarilo utiecť, pričom 217 sa stále nepodarilo nájsť.

Buhari mal podľa dnešného oficiálneho vládneho vyhlásenia v stredu počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku ponúknuť generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi "záväzok". Nájsť vodcov Boko Haram ako dôveryhodné osoby pre vyjednávanie je v súčasnosti obzvlášť ťažké vzhľadom na spory vo vedení tejto extrémistickej skupiny, povedal Buhari šéfovi OSN.