Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Nigerský prezident sa zaviazal, že vyčistí dediny od džihádistov

Bojovníci extrémistickej skupiny Boko Haram, archívne foto. Foto: TASR/AP

Islamistická skupina Boko Haram má základne v najmenej dvoch dedinách, uviedol prezident Bazoum na záver trojdňovej prehliadky juhovýchodného regiónu krajiny.

Niamey 3. júla (TASR) - Nigerský prezident Mohamed Bazoum sa v sobotu zaviazal, že "vyčistí" dediny od džihádistických skupín, ktoré rozšírili svoj vplyv na juhovýchode krajiny neďaleko Nigérie, informovala agentúra AFP.

Islamistická skupina Boko Haram má základne v najmenej dvoch dedinách, uviedol Bazoum na záver trojdňovej prehliadky juhovýchodného regiónu krajiny, ktorý je od roku 2015 sužovaný džihádistickým násilím.

"Dáme pokyny na vyčistenie týchto dedín," avizoval Bazoum s tým, že spoločné operácie s Nigériou povedú k vyčisteniu džihádistov pôsobiacich na oboch stranách hranice.

Bazoum neuviedol dátum začatia vojenských operácií. "Na vojenskej úrovni máme dobrú rovnováhu síl, ale nepriateľ sa reorganizuje a má veľké kapacity," povedal a dodal, že vláda zostane "veľmi ostražitá".

Nigerské sily bojujú proti džihádistom aj v západnej časti krajiny - napríklad proti Islamskému štátu na Veľkej Sahare (EIGS)