Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Nikaragua po Mexiku prerušila diplomatické vzťahy s Ekvádorom

Daniel Ortega, archívne foto. Foto: TASR/AP

Glas čelí vo svojej vlasti obvineniam z korupcie, pričom na mexickej ambasáde sa ukrýval od decembra.

Managua 7. apríla (TASR) - Nikaragua nasledovala v sobotu Mexiko a prerušila diplomatické vzťahy s Ekvádorom. Reagovala tak na piatkovú raziu ekvádorskej polície na mexickom veľvyslanectve v Quite, kam polícia vtrhla a zadržala bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa, ktorý Mexiko žiadal o politický azyl. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Vláda nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu oznámila po tomto "nezvyčajnom a odsúdeniahodnom" zásahu, že sa rozhodla "prerušiť všetky diplomatické vzťahy s ekvádorskou vládou".

Zmienená razia ekvádorskej polície v priestoroch mexickej ambasády, ktoré sa považujú za nedotknuteľné a suverénne územie tejto krajiny, vyvolala v Latinskej Amerike rozsiahlu kritiku. Mexiko reagovalo prerušením diplomatických vzťahov, čomu sa neskôr pridala už zmienená Nikaragua. Raziu ostro odsúdili aj Argentína, Brazília, Čile, Kolumbia, Peru, Kuba, Bolívia či Venezuela.

"Ide o flagrantné porušenie medzinárodného práva a suverenity Mexika. Polícia Ekvádoru násilne vstúpila na naše veľvyslanectvo a zadržala bývalého viceprezidenta tejto krajiny, ktorý bol utečencom a vybavoval si azyl kvôli prenasledovaniu a obťažovaniu, ktorému čelil," napísal v sobotu mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador na sociálnych sieťach.

Glas čelí vo svojej vlasti obvineniam z korupcie, pričom na mexickej ambasáde sa ukrýval od decembra. Mexiko mu v piatok "po dôkladnej analýze" situácie udelilo politický azyl, čo vláda ekvádorského prezidenta Daniela Nobou označila za "nezákonný čin", keďže na Glasa bol vydaný zatykač.

Glas pôsobil v rokoch 2013 až 2017 ako viceprezident ľavicového prezidenta Rafaela Correu. V novembri si odpykal väzenský trest za korupciu v rozsiahlom škandále s brazílskym stavebným gigantom Odebrecht. Teraz však čelí obvineniam zo sprenevery verejných financií na obnovu po ničivom zemetrasení v roku 2016.