Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nikaragua prepustila 12 väznených katolíckych kňazov

Plagát s biskupom Rolandom Álvarezom a pápežom Františkom v katedrále v Matagalpe v Nikarague 19. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Meno biskupa Rolanda Álvareza nebolo medzi menami prepustených kňazov.

Mexico City 19. októbra (TASR) — Nikaragua prepustila 12 rímskokatolíckych kňazov väznených na základe rôznych obvinení a poslala ich do Ríma na základe dohody s Vatikánom. Uviedla to vo svojom vyhlásení nikaragujská vláda, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Vláda prezidenta Ortegu uviedla, že kňazov letecky previezli do Ríma v stredu popoludní po produktívnych rokovaniach s Vatikánom. Meno biskupa Rolanda Álvareza nebolo medzi menami prepustených kňazov.

Najvyšší cirkevný predstaviteľ v Nikarague kardinál Leopoldo Brenes na žiadosť o komentár bezprostredne neodpovedal. Nikaragujská vláda uviedla, že dohoda s Vatikánom ukázala "trvalú vôľu a odhodlanie nájsť riešenia".

Nikaragujské úrady v posledných rokoch agresívne prenasledujú katolícku cirkev za jej úlohu v ľudových protestoch v apríli 2018. Marxistický prezident Daniel Ortega to považuje za pokus o prevrat.

Rolando Álvarez pôsobil ako biskup v meste Matagalpa a bol významným kritikom vládnej politiky, ktorá cenzurovala médiá vrátane lokálnych katolíckych rádií. Bol preto v domácom väzení a minulý rok odmietol svoje vyhostenie do Spojených štátov, pretože sa obával odňatia nikaragujského občianstva. Po krátkej väzbe ho vo februári odsúdili na 26 rokov do väzenia na základe obvinení z vlastizrady. Súd mu odňal aj nikaragujskú štátnu príslušnosť na základe zákona schváleného len niekoľko dní pred súdnym procesom.

Formálne vzťahy medzi nikaragujskou vládou a Vatikánom sa prerušili v tomto roku po tom, ako pápež František vládu marxistu Daniela Ortegu označil za diktatúru. Už predtým nikaragujské úrady vyhostili apoštolského nuncia a tiež rehoľníčky z rádu Misionárky lásky Matky Terezy.