Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Nikaragua: Súd odobral občianstvo 94 prominentným disidentom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ide už o druhú skupinu kritikov vlády, ktorým bolo odobraté občianstvo. Minulý týždeň oň prišlo 222 ľudí.

Managua 16. februára (TASR) - Súd v Nikarague zbavil 94 disidentov občianstva. Sú medzi nimi aj spisovateľ Sergio Ramírez, poetka Gioconda Belliová a katolícky biskup Silvio Báez. TASR informáciu prevzala zo štvrtkového servisu spravodajskej stanice BBC News.

Sudca Ernesto Rodríguez uviedol, že skupina 94 disidentov vykonala "trestné činy na úkor mieru, suverenity, nezávislosti a sebaurčenia nikaragujského ľudu".

"Vzhľadom na tieto skutočnosti sa obvinení už nemôžu považovať za nikaragujských občanov," dodal sudca a oznámil, že ich majetok v Nikarague bude skonfiškovaný.

Ide už o druhú skupinu kritikov vlády, ktorým bolo odobraté občianstvo. Minulý týždeň oň prišlo 222 ľudí. Právni analytici označili tieto kroky za porušenie medzinárodného práva.

Všetci disidenti sú otvorenými kritikmi nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu, ktorý je v úrade už štvrté funkčné obdobie po sebe.

Mnoho z najnovšie odsúdených disidentov žije v zahraničí. Sudca ich označil za "utečencov pred spravodlivosťou", hoci viacerí z nich opustili Nikaraguu ešte pred vznesením obvinení.

V španielskom exile žije napríklad Sergio Ramírez, laureát Cervantesovej ceny za literatúru. Kedysi bol blízkym spojencom Ortegu a počas jeho prvého funkčného obdobia v rokoch 1985-1990 pôsobil ako jeho viceprezident.

V roku 1995 sa však na protest proti "autokratickým tendenciám" dištancoval od Sandinovského frontu národného oslobodenia (FSLN), ktorý vedie Ortega.

Ramírez opustil Nikaraguu v júni 2021 uprostred vlny zatýkania opozičných aktivistov. O tri mesiace neskôr bol obvinený z podnecovania nenávisti a sprisahania s cieľom destabilizovať krajinu.