Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Nikarague zvíťazil opäť Daniel Ortega

Daniel Ortega Foto: TASR/AP

Viceprezidentkou bude po prvý raz jeho manželka Rosario Murillová.

Managua 7. novembra (TASR) - Súčasný nikaragujský prezident Daniel Ortega bol v nedeľňajšom hlasovaní opätovne zvolený za hlavu štátu, čím si zabezpečil už tretie po sebe idúce funkčné obdobie. Viceprezidentkou bude po prvý raz jeho manželka Rosario Murillová, informovala dnes agentúra AP.

Z približne pätiny sčítaných hlasovacích lístkov vyplýva, že Ortega získal vyše 71 percent odovzdaných hlasov. V predvolebnom súboji čelil piatim menej známym kandidátom. Zároveň s voľbou prezidenta sa hlasovalo aj o 92 kreslách v Kongrese; výsledky tohto hlasovania však ešte známe nie sú.

Podľa volebnej komisie prišlo k hlasovacím urnám 65 percent z 3,8 milióna zaregistrovaných voličov. Opozícia, ktorá sa snažila presvedčiť verejnosť, aby voľby ignorovala, tvrdí, že účasť bola nízka. Hlavné opozičné hnutie Široký front za demokraciu (FAD) vyhlásilo, že svoj hlas neodovzdalo vyše 70 percent voličov.

Ortega a jeho ľavicový Sandinovský front národného oslobodenia (FSLN) vyťažili zo stabilného ekonomického rastu a pomerne nízkej kriminality v porovnaní so susedným Hondurasom či Salvádorom. K obľúbenosti vládnucej strany podľa mnohých Nikaragujčanov prispeli aj sociálne programy prvej dámy.

Ortega, ktorý ako sandinovský povstalecký veliteľ prispel k zvrhnutiu diktatúry Anastasia Somozu, stál na čele krajiny v rokoch 1979-90. Po tom, ako prekvapujúco neuspel v nasledujúcich niekoľkých voľbách, sa do prezidentského úradu vrátil v roku 2007.

Ortega sa 11. novembra dožíva 70 rokov.