Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Nikaragujská vláda prepustila katolíckeho biskupa Alvareza

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Formálne vzťahy medzi nikaragujskou vládou a Vatikánom sa prerušili v tomto roku po tom, ako pápež František vládu marxistu Daniela Ortegu označil za diktatúru.

Managua 5. júla (TASR) - Nikaragujský katolícky biskup Rolando Alvarez bol v pondelok neskoro v noci miestneho času prepustený z väzenia. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Informáciu potvrdil diplomatický zdroj, čo naznačuje zmenu v dlhotrvajúcich proticirkevných zásahoch ľavicovej vlády. Podľa tohto zdroja pokračujú rokovania medzi vládou a katolíckymi biskupmi o Alvarezovej budúcnosti. Prepustený biskup sa teraz zdržiava v sídle biskupa v hlavnom meste Managua.

Jednou z možností je Alvarezovo vyhostenie z Nikaraguy prípadne iný spôsob exilu. Ak by biskup odmietol opustiť krajinu, mohol by byť vrátený do väzenia, uviedol zdroj. Nikaragujská vláda zatiaľ nereagovala na žiadosť o komentár k jeho prepusteniu.

Rolando Alvarez pôsobil ako biskup v meste Matagalpa a bol významným kritikom marxistického prezidenta Daniela Ortegu. Odmietol svoje vyhostenie do Spojených štátov, preto ho minulý rok vzali do väzby a tento rok bol odsúdený na 26 rokov na základe obvinení z vlastizrady.

Formálne vzťahy medzi nikaragujskou vládou a Vatikánom sa prerušili v tomto roku po tom, ako pápež František vládu marxistu Daniela Ortegu označil za diktatúru.

Po masových protivládnych protestoch v krajine v roku 2018 skončili vo väzení stovky ľudí vrátane novinárov, náboženských predstaviteľov či členov opozície. Protesty boli brutálne potlačené, pričom zahynulo 355 ľudí a vyše 100.000 ľudí ušlo z krajiny.

V roku 2021 boli zatknuté desiatky opozičných predstaviteľov, vrátane siedmich prezidentských kandidátov pre podkopávanie "národnej integrity". Došlo k tomu krátko pred prezidentskými voľbami, v ktorých opätovne zvíťazil Daniel Ortega.