Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

NOAA: Oblasť Havaja postihne tento rok nadpriemerný počet hurikánov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hurikánová sezóna v regióne trvá od 1. júna do 30. novembra. Väčšina tropických cyklón sa podľa Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA) vyskytuje v auguste.

Honolulu 27. mája (TASR) - Tohtoročná hurikánová sezóna v strednej časti Tichomoria prinesie nadpriemerný počet búrok, pretože voda oceánu je teplejšia, upozornil v utorok americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA).

Výkonný riaditeľ hurikánového centra NOAA pre stredné Tichomorie Tom Evans na tlačovej konferencii povedal, že táto prognóza je založená zväčša na súčasnom stave javu nazvaného El Niňo v oblasti. Keď sa otepľuje voda na povrchu oceánu pozdĺž rovníka, povedal, prichádza v priemere viac búrok.

"Potvrdil sa (jav) El Niňo - je tam," citovala Evansa agentúra AP. "Máme teplú vodu a počas dlhých uplynulých mesiacov to narastalo." Očakáva sa, že počas hurikánovej sezóny bude El Niňo ďalej posilňovať, dodal.

Táto predpoveď znamená, že Havaj a okolitú oblasť túto sezónu čaká pravdepodobne päť až osem hurikánov. Podľa Evansa je 70-percentná šanca, že ich počet bude vyšší ako normálny.

Oblasť postihlo v rokoch 1992 a 1994 vždy 11 hurikánov, čo bol najvyšší zaznamenaný počet od roku 1970. Naopak, v rokoch 1975, 1977 a 1979 nezaznamenali ani jeden hurikán.

Vlani sa v regióne vyskytlo päť hurikánov, čo spadá do priemeru štyri až päť hurikánov za rok.

Posledný hurikán, ktorý priamo udrel na Havaj, bol v roku 1992 hurikán Iniki. V roku 2014 sa k ostrovu priblížil hurikán Iselle, ale tesne pred vstupom na pevninu zoslabol na tropickú búrku. Dva ďalšie hurikány, Julio a Ana, sa Havaju tesne vyhli.

Guvernér Havaja David Ige na utorkovej tlačovej konferencii vyzval ľudí, aby sa v predstihu pripravili na nadchádzajúcu sezónu. "Pripravenosť je to najlepšie, čo môžeme urobiť".

Hurikánová sezóna v regióne trvá od 1. júna do 30. novembra. Väčšina tropických cyklón sa podľa NOAA vyskytuje v auguste.

Najbližšia tropická búrka, ktorá sa tvorí v centrálnej tichomorskej panve, dostane meno Ela.