Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nobelisti žiadajú prepustenie politických väzňov v Bielorusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Signatári listu vyzvali na okamžité ukončenie politických represií v Bielorusku, ktoré sú podľa nich také rozsiahle, že dosahujú stav "humanitárnej katastrofy".

Tallinn 22. marca (TASR) - Dvadsaťsedem laureátov Nobelových cien v otvorenom liste žiada prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku vrátane Alesa Biaľackého, držiteľa Nobelovej ceny za mier z roku 2022. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Signatári listu vyzvali na okamžité ukončenie politických represií v Bielorusku, ktoré sú podľa nich také rozsiahle, že dosahujú stav "humanitárnej katastrofy". Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka čelí medzinárodnej izolácii a je blízkym spojencom susedného Ruska.

"Za posledné štyri roky bolo terčom politického prenasledovania v Bielorusku vyše 50.000 ľudí, státisíce občanov boli nútené odísť z krajiny a tisíce ľudí mučili," píše sa v otvorenom liste, ktorý bol tento týždeň zverejnený na internete.

Výzvu podpísalo 27 laureátov zastupujúcich všetky kategórie Nobelových cien. Obeťami represií v 9,5-miliónovom Bielorusku sa podľa nich stávajú novinári, akademici, lekári, hudobníci, študenti či obhajcovia ľudských práv.

Alesa Biaľackého (61) zatkli po bezprecedentnej vlne masových protestov proti sporným výsledkom prezidentských volieb v roku 2020. V roku 2022, keď bol vo väzbe a čakal na súdny proces, udelili mu Nobelovu cenu za mier. Nasledujúci rok ho odsúdili za údajné financovanie protestov porušujúcich verejný poriadok a dostal desať rokov väzenia.

Jeho manželka Natalľa Pinčuková pre agentúru AP povedala, že Biaľacki je na samotke už vyše šesť mesiacov v podmienkach, ktoré označila za "mučenie".

List podpísali štyria laureáti Nobelovej ceny za mier vrátane Dmitrija Muratova z Ruska a Olexandry Matvijčukovej z Ukrajiny. Svoje podpisy pripojili aj laureáti ceny za literatúru vrátane Svetlany Alexijevičovej z Bieloruska, ako aj 19 ďalších osobností, ktoré sú držiteľmi ceny v oblasti fyziky, chémie, medicíny a ekonómie.

"Európa v posledných desaťročiach nezažila humanitnú katastrofu, týkajúcu sa politických represií, v takej miere na jedného obyvateľa, ako v Bielorusku," uviedol Dmitrij Bolkunec v liste zverejnenom na jeho webovej stránke. Bieloruský aktivista žije v exile vo Varšave.

V súčasnosti je v Bielorusku za mrežami 1411 politických väzňov, informuje organizácia na ochranu ľudských práv Viasna. Rodiny a ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že týchto väzňov držia v podmienkach blízkych mučeniu, neposkytujú im lekársku starostlivosť a neumožňujú im komunikáciu s ich právnikmi či príbuznými.

V exile žijúca opozičná bieloruská líderka Sviatlana Cichanovská pre AP povedala, že o svojom uväznenom manželovi Siarhejovi Cichanovskom nepočula vyše roka, čo je podľa nej forma mučenia pre nich oboch. Vyše roka nie sú žiadne informácie ani o opozičných aktivistoch Viktarovi Babarykovi, Maryji Kalesnikavovej, Maximovi Znakovi a Mikolovi Statkevičovi.