Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Nobelovu cenu za mier nominovali rekordný počet kandidátov

Nobelova cena Foto: TASR/AP

Medzi tohtoročnými známymi nominantmi sú napríklad pápež František či členky afganského ženského cyklistického tímu.

Oslo 2. marca (TASR) - Na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier bolo celkovo nominovaných 376 jednotlivcov a organizácií, čo je najvyšší počet vo vyše storočnej histórii jej udeľovania. Oznámil to v utorok Nórsky Nobelov výbor, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Tohtoročný počet nominácií je o takmer stovku vyšší než predchádzajúci rekord z roku 2014. Každoročne výbor dostane v priemere niečo vyše 200 návrhov. Tento raz to bolo až 228 osobností a 148 organizácií.

"Je povzbudivé vidieť, že tak mnohí využili svoje právo na nomináciu," uviedol dnes tajomník päťčlenného Nobelovho výboru Olav Njölstad.

Výbor z princípu nezverejňuje, kto je v tom-ktorom roku nominovaný na toto prestížne ocenenie a rovnaký postup odporúča aj všetkým predkladateľom. Pravidlá udeľovania Nobelovej ceny mieru však zverejňovanie oficiálne nezakazujú.

Návrhy môžu predkladať poslanci, akademici, bývalí laureáti ceny, ako aj súčasní a bývalí členovia Nórskeho Nobelovho výboru.

Medzi tohtoročnými známymi nominantmi sú napríklad pápež František či členky afganského ženského cyklistického tímu.

V súvislosti s tohtoročnou Nobelovou cenou za mier sa špekuluje napríklad o zakladateľovi Wikileaks Edwardovi Snowdenovi; o obyvateľoch gréckych ostrovov, ktorí pomáhajú migrantom; o predstaviteľoch mierového procesu v Kolumbii či o konžskom lekárovi Denisovi Mukwegem, ktorý sa stará o obete masových znásilnení.

Vlaňajšiu Nobelovu cenu za mier získalo takzvané kvarteto pre národný dialóg v Tunisku, a to za príspevok k budovaniu demokracie po jazmínovej revolúcii z roku 2011.