Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nobelova nadácia zvyšuje sumu Nobelových cien na 11 miliónov korún

Na archívnej snímke busta Alfreda Nobela. Foto: TASR/AP

Mená tohtoročných laureátov Nobelovej ceny zverejnia začiatkom októbra.

Štokholm 15. septembra (TASR) — Nobelova nadácia v piatok oznámila, že zvýši sumu pre tohtoročné udeľovanie Nobelových cien o jeden milión švédskych korún (83.682 eur) na 11 miliónov korún (920.502 eur), keďže hodnota švédskej meny nedávno prudko klesla. TASR informuje podľa agentúry AP.

"Nadácia sa rozhodla zvýšiť sumu ceny, pretože je finančne životaschopná," uviedla nadácia v krátkom vyhlásení.

Rýchle znehodnotenie švédskej meny v posledných mesiacoch ju posunulo na historicky najnižšiu úroveň voči euru a americkému doláru. Inflácia vo Švédsku bola v auguste 7,5 percenta a v júli 9,3 percenta, čo je ďaleko od dvojpercentného cieľa centrálnej banky Riksbank.

Keď sa v roku 1901 udeľovali prvé Nobelove ceny, výška ceny bola 150.782 švédskych korún na jednotlivú kategóriu, uviedla nadácia. Za posledných 15 rokov bola suma niekoľkokrát upravená. V roku 2012 sa znížila z desať miliónov na osme miliónov švédskych korún, keďže sa začal rozsiahly program na posilnenie financií Nobelovej nadácie. V roku 2017 sa cena zvýšila na deväť miliónov a v roku 2020 na desať miliónov švédskych korún.

Mená tohtoročných laureátov Nobelovej ceny zverejnia začiatkom októbra. Laureáti sú potom pozvaní, aby si prevzali ceny na slávnostnom odovzdávaní cien 10. decembra, v deň výročia smrti zakladateľa ceny Alfreda Nobela v roku 1896. Každý okrem medaily a diplomu získa finančnú odmenu z výnosu majetku jej zakladateľa.

Alfred Nobel bol úspešný podnikateľ a vynálezca. V poslednej vôli poveril Švédsku akadémiu vied udeľovaním cien za mimoriadne výkony vo fyzike a chémii, Švédsku akadémiu písomníctva cenou za literatúru, Cenu za fyziológiu alebo medicínu mal určovať Karolínsky inštitút v Štokholme a cenu za mier nórsky parlament. V tom čase tvorili obe krajiny personálnu úniu a nórsky parlament sa usiloval o samostatnosť. Švédi preto obviňovali Nobela z nedostatku vlastenectva.

Cena Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela sa často neprávom nazýva Nobelova cena za ekonómiu. Vznikla však v roku 1969 a nie je súčasťou dedičstva Alfreda Nobela.