Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Nobelovu cenu za ekonómiu získali Oliver Hart a Bengt Holmström

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získali Oliver Hart a Bengt Holmström za svoj príspevok k teórii kontraktov. Foto: TASR

Cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné Nobelove ceny, ale od roku 1968 ju udeľuje švédska centrálna banka Sveriges Riksbank na pamiatku Alfreda Nobela.

Štokholm 10. októbra (TASR) - Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získali Oliver Hart a Bengt Holmström za svoj príspevok k teórii kontraktov. Dnes to uviedla Švédska kráľovská akadémia. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Hart a Holmström získali cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za to, že ich teórie "sú cenné pre pochopenie fungovania kontraktov a inštitúcií v skutočnom živote rovnako ako úskalia pri návrhoch kontraktov". Teória kontraktov môže byť napríklad použitá pri analýze platov výkonných riaditeľov založených na výsledkoch.




Cena za ekonómiu nepatrí medzi "pôvodné Nobelove ceny", ale od roku 1968 ju udeľuje švédska centrálna banka Sveriges Riksbank na pamiatku Alfreda Nobela. Cena je spojená s peňažnou odmenou vo výške približne 8 miliónov švédskych korún (830.435 eur).

Americký ekonóm Hart učí na elitnej univerzite v Stamforde a Fín Holmström v renomovanom Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT).