Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Noční vlci si uctili pamiatku obetí Auschwitzu, pokračujú do Česka

Na archívnej snímke ruskí motorkári z klubu Noční vlci a ich stúpenci prechádzajú na motorkách po diaľnici pri nemeckom Breitenau 7. mája 2015. Foto: TASR/AP

Motorkárska jazda vyštartovala z Moskvy v piatok 29. apríla. Jej trasa vedie cez Rusko, Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Česko a Nemecko. V cieli - v Berlíne - by motorkári mali byť 9. mája.

Varšava 3. mája (TASR) - Motorkári z ruského klubu Noční vlci, ktorí sa pri príležitosti Dňa víťazstva aj tento rok vydali na jazdu z Moskvy do Berlína, si dnes na mieste bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau uctili pamiatku obetí fašizmu.

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na jedného z motorkárov, Vladislava Vasiľjeva.

Mesto Osvienčim je posledným cieľom jazdy Nočných vlkov na území Poľska, odkiaľ sa v najbližších hodinách presunú do susedného Česka.

Vasiľjev pre TASS uviedol, že radoví občania v Poľsku boli k motorkárom prívetiví. "S mnohým nám pomáhali, zabezpečili stravovanie i nocľah," vysvetlil. Dodal však, že v kontakte s predstaviteľmi štátnych orgánov a štruktúr "bolo cítiť, mierne povedané, napätie".

Poľské úrady totiž koncom uplynulého týždňa oznámili, že na územie Poľska ruských motorkárov nevpustia. Túto sankciu uplatnili 1. mája, keď sa sedemčlenná skupina Nočných vlkov pokúšala prejsť z Bieloruska do Poľska.

Poľskí pohraničníci však vtedy vstup na územie krajiny zakázali aj tým šiestim členom skupiny, ktorí mali pasy členských krajín EÚ. Tento postup poľských pohraničníkov zaskočil aj poľské ministerstvo zahraničných vecí i jeho šéfa Witolda Waszczykowského.

Agentúra TASS informovala, že motorkári, ktorým v Poľsku odmietli vstup do schengenskej zóny, sa dostali na Slovensko. S kolónou motorkárov prichádzajúcich cez Poľsko sa majú stretnúť v Brne a odtiaľ budú spolu pokračovať na Berlín.

Tohtoročná motorkárska jazda vyštartovala z Moskvy v piatok 29. apríla. Jej trasa vedie cez Rusko, Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Česko a Nemecko. V cieli - v Berlíne - by motorkári mali byť 9. mája.