Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Nominantom Fideszu na post prezidenta bude údajne János Áder

Nominácia europoslanca Ádera údajne vôbec nebola otázna a na rozšírenom zasadnutí predsedníctva sa Áder ani nezúčastnil, uviedol zdroj.

Budapešť 13. apríla (TASR) – Predsedníctvo vládnuceho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz nominuje na post prezidenta republiky Jánosa Ádera. Informovala o tom dnes maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na nemenovaného člena predsedníctva Fideszu.

Nominácia europoslanca Ádera údajne vôbec nebola otázna a na rozšírenom zasadnutí predsedníctva sa Áder ani nezúčastnil, uviedol zdroj.

László Kövér, ktorý ako predseda parlamentu dočasne vykonáva právomoci prezidenta po odstúpení Pála Schmitta, pri odchode zo schôdzky pre MTI povedal, že Fidesz má človeka, ktorý je ochotný kandidatúru prijať.

Kövér nebol ochotný uviesť jeho meno, dodal však, že jeho osobne nepožiadali, aby kandidoval.

Formálne právo menovania kandidáta na prezidenta má podľa stanov Fideszu predseda strany, ktorým je premiér Viktor Orbán. Ním navrhnutého kandidáta musí ešte schváliť poslanecký klub vládnuceho bloku Fidesz – Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorý zasadne v pondelok. Potom o ňom bude koncom apríla rozhodovať parlament. Meno kandidáta Fideszu bude známe 16. apríla.