Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za členstvo v IS odsúdili Nóra na sedem a pol rokov väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odsúdený odcestoval v novembri 2014 do Sýrie, kde sa zúčastnil na rôznych výcvikových programoch Islamského štátu vrátane výcviku narábania so zbraňami.

Helsinki 20. novembra (TASR) - Nórsky súd odsúdil v pondelok 34-ročného muža na sedem a pol roka väzenia za členstvo v Islamskom štáte (IS) a za bojovanie v radoch tejto teroristickej skupiny v Sýrii.

Okresný súd v nórskej metropole Oslo uviedol, že odsúdený Nór odcestoval v novembri 2014 do Sýrie, kde sa zúčastnil na rôznych výcvikových programoch IS vrátane výcviku narábania so zbraňami. Muža, identifikovaného nórskou stanicou NRK ako Kristian Michelsen, zatkli turecké úrady v roku 2016 na turecko-sýrskej hranici a odovzdali Nórsku.

Nór na súde priznal, že ho členovia IS pri príchode do Sýrie privítali, ale poprel obvinenia a vyhlásil, že čoskoro prehodnotil svoj úmysel stať sa členom IS.

Obhajkyňa Siri Langsethová povedala pre stanicu NRK, že muž sa proti verdiktu odvolá. Prokuratúra žiadala deväť rokov väzenia, informovala tlačová agentúra AP.