Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Lídri normandskej štvorky vyhodnotia dodržiavanie dohody z Minska

Zľava ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko pózujú počas prestávky na mierových rozhovoroch o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Foto: TASR/AP

Vyhodnotenie plánujú lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska uskutočniť prostredníctvom spoločného telefonátu.

Moskva 16. februára (TASR) - Lídri Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska majú v pláne ďalší spoločný telefonát, v ktorom posúdia implementáciu dohody o prímerí na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes tlačová služba Kremľa.

Telefonát by sa mohol uskutočniť dnes večer alebo v najbližších dňoch, uviedol zahraničnopolitický poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Podľa Ušakova Rusko dúfa, že budú plnené všetky body dohody uzavretej uplynulý piatok v bieloruskom Minsku.



Na margo nového kola sankcií EÚ voči Rusku, ktoré dnes nadobudli platnosť uverejnením v oficiálnom vestníku EÚ, Ušakov vyhlásil, že sú protiprávne a bránia riešeniu problémov na Ukrajine.

Náš postoj je stále rovnaký - sankcie sú nezákonné. Bránia riešeniu ukrajinských problémov, ako aj rozvoju vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom, vyhlásil Ušakov pred novinármi. Podľa neho sa situácia na východnej Ukrajine vyvíja "nie zle" - lepšie, než tomu bolo pred stretnutím v Minsku.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá bola na sklonku minulého týždňa spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom predkladateľkou novej iniciatívy na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, dnes uviedla, že prímerie je krehké a nie je záruka, že sa bude dodržiavať. Podľa nej je "nadovšetko jasné, že na dosiahnutie mieru treba urobiť ešte veľmi veľa." "Je to mimoriadne ťažká cesta," vyhlásila.

Lídri tzv. normandskej štvorky sa minulý piatok v Minsku dohodli na zastavení paľby, ktoré nadobudlo platnosť o polnoci zo 14. na 15. februára. Na tento krok by mal v utorok nadviazať odsun ťažkých zbraní, ktorý je však podľa najnovších informácií od oboch znepriatelených strán otázny. Dohoda predpokladá aj celý rad ďalších krokov, vrátane ústavnej reformy na Ukrajiny či obnovenia vyplácania sociálnych dávok pre obyvateľstvo Donbasu.