Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Normandská štvorka sa dohodla na rámcovom mierovom pláne pre Ukrajinu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo), ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostred) a francúzsky prezident Francois Hollande pózujú počas mierových rozhovorov o Ukrajine, v Berlín 19. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Súčasťou dohodnutého plánu má byť nasadenie misie pozostávajúcej z príslušníkov ozbrojenej polície do konfliktných zón na Ukrajine.

Berlín 20. októbra (TASR) - Na krízovom summite o Ukrajine sa v stredu všetky zúčastnené strany dohodli na rámcovom pláne s cieľom mierového riešenia tohto konfliktu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko to oznámil v noci nadnes po skončení štvorstranného rokovania o Ukrajine v tzv. normandskom formáte v Berlíne.

Súčasťou dohodnutého plánu má byť nasadenie misie pozostávajúcej z príslušníkov ozbrojenej polície do konfliktných zón na Ukrajine. Porošenkove slová zverejnila po skončení približne päťhodinového rokovania tlačová agentúra TASS.



Rámcový plán, ktorý povedie k mieru, bude v súlade s dohodami z Minska a vypracovaný v spolupráci s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ministri zahraničných vecí štvorice krajín - Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - by tento plán mali dokončiť do konca novembra, dodal ukrajinský prezident.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová privítala v stredu v Berlíne prezidentov Ukrajiny, Francúzska a Ruska, s ktorými rokovala o situácii vo východoukrajinských oblastiach zasiahnutých separatistickým konfliktom, dodala agentúra DPA.