Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Normandská štvorka zasadne v sobotu v Mníchove

Zľava ruský prezident Vladimir Putin, francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko sa rozprávajú počas mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Foto: TASR/AP

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Ich cieľom je urovnať krízu v Donbase.

Berlín 15. februára (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel pozval rezortných partnerov z Ukrajiny, Ruska a Francúzska do Mníchova na rokovania v normandskom formáte. Informoval o tom dnes jeho rezort.

Schôdzka uskutoční počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa koná 17.-19. februára. Vzhľadom na nedávne zhoršenie situácie v oblasti ukrajinského mesta Avdijivka budú zúčastnené strany diskutovať o "návrate prímeria a stiahnutia jednotiek a ťažkých zbraní z kontaktnej línie", dodalo nemecké ministerstvo.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová spresnila, že rokovania ministrov zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sú naplánované v Mníchove na 18. februára.

Na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu pricestuje podľa očakávania vyše 500 politikov, podnikateľov a zástupcov vedeckej komunity a ľudskoprávnych organizácií z celého sveta. Rusko bude zastupovať šéf diplomacie Sergej Lavrov, poznamenala agentúra TASS.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ešte 30. januára zdôraznila, že napriek pretrvávajúcim ťažkostiam by rokovania v normandskom formáte mali pokračovať.

"Sme presvedčení, že normandský formát je tá správna cesta. Budeme sa jej držať aj napriek existujúcim prekážkam, a to v záujme dosiahnutia mieru, politickej stability a územnej celistvosti Ukrajiny," vyhlásila Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Berlíne.

Merkelová uviedla, že s Porošenkom diskutovali aj o realizácii minských dohôd. "Mali by sme robiť všetko na základe toho, čo máme. A to na základe minských dohôd, realizovať ich, hoci táto úloha nie je ľahká," konštatovala kancelárka.

Zároveň vyjadrila znepokojenie z najnovšej eskalácie násilia v Donbase. "V uplynulých hodinách sme sa dozvedeli, že prímerie neexistuje a vojaci opäť umierajú. Situácia na demarkačnej línii vyvoláva obavy," varovala Merkelová a citovala z údajov OSN, podľa ktorých si konflikt v Donbase vyžiadal už zhruba 10.000 mŕtvych.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Ich cieľom je urovnať krízu v Donbase.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.