Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nórskeho kráľa Haralda hospitalizovali počas dovolenky v Malajzii

Na archívnej snímke nórsky kráľ Harald V. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AFP kráľovská rodina v krátkom vyhlásení uviedla, že kráľov osobný lekár je v Langkawi a potvrdzuje, že kráľov zdravotný stav sa po infekcii zlepšuje.

Kuala Lumpur 29. februára (TASR) - Nórskeho kráľa Haralda V. v stredu pre infekciu hospitalizovali v nemocnici v malajzijskom letovisku Langkawi, kde trávi dovolenku.

Podľa agentúry AFP kráľovská rodina v krátkom vyhlásení uviedla, že kráľov osobný lekár je v Langkawi a potvrdzuje, že kráľov zdravotný stav sa po infekcii zlepšuje. Palác dodal, že nateraz "nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o prípadnom návrate domov".

Nórska tlačová agentúra NTB minulý týždeň uviedla, že kráľ podnikne súkromnú cestu do zahraničia spolu so svojou manželkou kráľovnou Sonjou. Nešpecifikovala však destináciu ani dátumy cesty.

Panovník, ktorého bolo v posledných rokoch vídať s barlami, bol v posledných mesiacoch opakovane chorý, čo vyvolalo obavy o zdravie hlavy štátu.

V januári bol práceneschopný kvôli infekcii dýchacích ciest. Vlani v auguste bol v nemocnici s horúčkou.

Napriek všetkému Harald opakovane povedal, že neplánuje abdikovať - na rozdiel od svojej sesternice z druhého kolena, dánskej kráľovnej Margaréty II., ktorá ohromila Dánov, keď v novoročnom prejave oznámila, že odstupuje.

Zakaždým, keď bol kráľ Harald chorý, jeho povinnosti v súlade s protokolom prebral jeho 50-ročný syn Haakon.

Podľa kalendára kráľovského paláca má Harald prvé oficiálne povinnosti po dovolenke naplánované na 8. marca, keď má spolu s Haakonom predsedať štátnej rade – každomesačnému stretnutiu s vládou – v kráľovskom paláci v Osle.