Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Nórsko chce premenovať ostrov neďaleko miesta, kde vraždil Breivik

Foto: TASR/AP

Bombe Ăya (Ostrov bômb) dostal pomenovanie po 2. svetovej vojne, keď ho zbombardovalo nacistické Nemecko.

Oslo 20. júna (TASR) - Nórsko chce premenovať ostrov, ktorý leží v susedstve ostrova Utöya, kde masový vrah Anders Behring Breivik vlani brutálne postrieľal 69 ľudí, a vyhlási súťaž na výber jeho nového názvu.

Bombe Ăya (Ostrov bômb) dostal toto pomenovanie po druhej svetovej vojne, keď ho zbombardovalo nacistické Nemecko. Obyvatelia malého ostrova však považujú názov po Breivikových vraždách za nevhodný. Miestne orgány vyzvali obyvateľov, aby navrhli pozitívnejšie pomenovanie na počesť Breivikových obetí, informoval dnes starosta ostrova Per Berger.

"Musíme robiť všetko, čo sa dá, aby sme uľahčili život tým, ktorí sa budú s týmto boriť po zvyšok svojich životov," dodal.

"V Nórsku nemeníme oficiálne názvy bez naliehavej potreby," uviedla Anne Svaneviková z príslušného nórskeho úradu. "Je však jasné, že takéto podmienky tu sú a my názov rýchlo zmeníme, ak obec predloží oficiálnu požiadavku," citovala ju agentúra Reuters.

Breivik zabil vlani 77 ľudí, osem v Osle a 69, zväčša mládežníkov, v letnom tábore na ostrove Utöya. V súčasnosti s ním prebieha proces, v ktorom mu hrozí 21-ročný trest, ak ho experti vyhlásia za príčetného alebo doživotný pobyt v stráženom ústave, ak ho vyhlásia za nepríčetného.