Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Nóri prerušili vyšetrovanie prípadu muža z ČR, nájdeného v Osle

Zistenie totožnosti záhadného cudzinca potvrdila v oficiálnom vyhlásení aj nórska polícia, ktorá podľa agentúry AP taktiež uviedla len to, že ide o 36-ročného Čecha. Foto: TASR/AP

Michal P. sa koncom apríla vrátil do Českej republiky. Jeho ďalší osud však nie je známy.

Praha/Oslo 1. júla (TASR) - Nórska polícia zastavila vyšetrovanie prípadu 36-ročného Čecha, ktorého vlani v decembri našli na ulici v metropole Oslo s údajnou stratou pamäti.

Hoci bol muž zranený a ležal v snehovom záveji, polícia doteraz nenašla žiadne dôkazy, že sa stal obeťou trestného činu.

Hovorca polície v Osle Roar Hanssen uviedol pre český spravodajský portál iDNES.cz, že vyšetrovanie zastavili, ale ak získajú nové informácie, môžu prípad znovu otvoriť. "S informáciami, ktoré máme teraz, však pre ďalšie vyšetrovanie nemáme podklady," dodal hovorca.

Nórska polícia prípad muža, ktorého neskôr za pomoci médií identifikovali ako českého občana Michal P., vyšetrovala od vlaňajšieho decembra. Pôvodne pracovala s verziou, že sa stal obeťou trestného činu. On sám totiž vyhlasoval, že ho okradli, nadrogovali a sexuálne napadli. Žiadne z týchto obvinení sa však nórskym policajtom nepodarilo potvrdiť.

Michal P. sa koncom apríla vrátil do Českej republiky. Jeho ďalší osud však nie je známy. Michalov otec vysvetlil, že médiám informácie o svojom synovi poskytovať nemôže.

Z registra dlžníkov vyplýva, že Michal si na začiatku júna nevyzdvihol zásielku súdu kvôli jeho dlhom na adrese svojho trvalého bydliska v okrese Kolín. V Česku dlhuje muž viac ako milión českých korún a čelí štyrom exekúciám, pripomenul web iDNES.cz.

Muža našiel v decembri náhodný okoloidúci v snehu v Osle. Muž bol zmätený a jeho totožnosť bola neznáma. Tvrdil, že si nepamätá obdobie od konca roka 2011. Na fotografii v médiách ho potom spoznala rodina z Havířova v okrese Karviná a analýza DNA v apríli potvrdila, že je to 36-ročný občan Českej republiky. Podľa českých úradov v minulosti pracoval na ministerstve vnútra ako správca siete a vyše roka bol registrovaný ako súdny znalec v odbore kybernetika.