Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nórskym bezpečnostným silám sa podarilo zamedziť extrémistickému útoku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K zatknutiu a vyhosteniu tejto osoby došlo v prvej polovici minulého roka.

Oslo 9. februára (TASR) - Nórsku sa vlani podarilo zamedziť násilnému útoku na svojej pôde. Vyhlásila to dnes tamojšia vysokopostavená bezpečnostná činiteľka, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Máme dôvod veriť, že sme vo veľmi skorom štádiu zastavili jedinca, ktorý zamýšľal spáchať extrémny násilný čin," uviedla pre štátnu stanicu NRK šéfka Policajnej bezpečnostnej služby (PST) Marie Björnlandová. "Jedna osoba bola vykázaná z Nórska, na území krajiny sa už nenachádza," dodala.

K zatknutiu a vyhosteniu tejto osoby došlo v prvej polovici minulého roka, spresnila NRK. Björnlandová neposkytla žiadne ďalšie detaily, zatiaľ čo PST sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

K dosiaľ poslednému teroristickému činu došlo v Nórsku v júli 2011, keď ultrapravicový aktivista Anders Breivik zavraždil 77 ľudí pri výbuchu nálože uloženej v automobile v Osle a pri streľbe na neďalekom ostrove Utöya.

PST samostatne monitorovala aj možnosť útoku islamistických militantov v tejto päťmiliónovej škandinávskej krajine, uvádza služba vo svojej najnovšej výročnej správe.