Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nórsko je znepokojené zo situácie v Maďarsku

Štátny tajomník zodpovedný za riadenie úradu vlády János Lázár nedávno vyhlásil, že by bolo vhodné, keby KEH preveril toky peňazí z Nórska.

Budapešť 6. júna (TASR) - Vážne obavy z opatrení maďarských úradov namierených proti občianskej spoločnosti a z pokusov o obmedzovanie slobody prejavu v Maďarsku vyjadril dnes nórsky minister pre európske záležitosti Vidar Helgesen.

V súvislosti s kauzou okolo preverovania tokov financií z Nórskeho fondu Helgesen vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke nórskeho veľvyslanectva v Maďarsku konštatoval, že cieľom Nórskeho fondu je podporovať uplatnenie európskych hodnôt.

"Postoj maďarských orgánov, ktoré porušujú uzavreté zmluvy, znamenajú súčasne aj odklon od týchto hodnôt," píše minister.

Helgesen pripomína, že Nórska vláda so zámerom vyjadriť svoje znepokojenie v stredu 4. júna vypočula maďarského veľvyslanca a vo štvrtok 5. júna zasa nórsky veľvyslanec v Budapešti tlmočil postoj na maďarskom ministerstve zahraničných vecí.

Nórsky diplomat podotkol, že už dávnejšie prichádzajú z Maďarska správy o tom, že politika sa snaží zasahovať do hospodárenia s financiami z Nórskeho fondu, čo vyvoláva vážne znepokojenie. Maďarské orgány obviňujú fond z podpory opozičných skupín, akými sú napríklad občianska organizácia Transparency International Magyarország, organizácia na ochranu práv Združenie za ľudské práva (TASZ) či jedna z organizácií investigatívnej žurnalistiky.

Nariadenie preverovania nórskeho programu týchto organizácií maďarskými orgánmi protirečí platným dohodám medzi Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom. Za fungovanie fondu a za audit zodpovedajú darcovské krajiny, čo je jednoznačne uvedené v zmluve s Maďarskom, zdôraznil minister.

Maďarský veľvyslanec Géza Jeszenszky v stredu povedal, že načasovanie predvolania nie je náhodné, pretože maďarský Vládny kontrolný úrad (KEH) v pondelok preveroval členov konzorcia, ktoré rozhoduje o rozdelení peňazí z Nórskeho fondu.

"Vidno, že existuje poľutovaniahodný spor medzi maďarskou a nórskou vládou. Dúfame, že sa to čo najskôr vyrieši," povedal pred schôdzkou v Oslo maďarský diplomat, podľa ktorého tomuto sporu v Nórsku venujú veľkú pozornosť.

Štátny tajomník zodpovedný za riadenie úradu vlády János Lázár nedávno vyhlásil, že by bolo vhodné, keby KEH preveril toky peňazí z Nórska, pretože podľa jeho názoru občianske združenia, ktoré s týmito financiami disponujú, sú v skutočnosti blízke politickým stranám.

Opozičná Demokratická koalícia v tejto súvislosti v nedeľu vyjadrila názor, že vláde vadia organizácie, ktoré poukázali na pochybné politické či finančné kroky kabinetu.

Nórsky fond spolu s nórsko-islandsko-lichtenštajnským fondom EGT 8. mája pozastavili poskytovanie finančných prostriedkov Maďarsku. Predstavitelia nórskej a maďarskej vlády budú o tomto spore rokovať 12. júna.