Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nórske mesto Drammen sa rozhodlo prijímať iba utečencov z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Premiér Störe zo sociálnodemokratickej Strany práce označil spomínané rozhodnutie za nezákonné.

Oslo 14. februára (TASR) — Nórsky premiér Jonas Gahr Störe a líderka opozičných Konzervatívcov (Höyre) Erna Solbergová v stredu odsúdili rozhodnutie zastupiteľstva piateho najväčšieho mesta krajiny prijímať iba ukrajinských utečencov. Mestskí poslanci v Drammene, meste ležiacom 40 kilometrov západne od Osla, hlasovali za toto opatrenie na schôdzi v utorok neskoro večer. Informovala o tom agentúra AFP.

Väčšinu v zastupiteľstve tvoria Konzervatívci, ktorých členom je aj starosta, protiimigračná populistická pravica, kresťanskí demokrati a malá strana zastupujúca dôchodcov.

Premiér Störe zo sociálnodemokratickej Strany práce označil spomínané rozhodnutie za nezákonné. "Toto obce nemôžu urobiť. Základnou hodnotou je zabezpečiť, aby sa s ľuďmi na úteku zaobchádzalo rovnako," povedal pre verejnoprávnu televíziu NRK.

Expremiérka Solbergová podľa agentúry NTB konštatovala, že žiadna obec sa nemôže rozhodnúť, že prijme utečencov len z určitej krajiny, aj keď "nie je nezvyčajné" mať určité preferencie.

Upozornila, že ak zastupiteľstvo svoje rozhodnutie nestiahne, problém by mohol riešiť až guvernér samosprávneho kraja Buskerud, v ktorom sa Drammen nachádza.

Sťažnosť na mestské zastupiteľstvo podal na polícii aj člen Strany stredu, ktorý ho obvinil z „inštitucionálneho rasizmu“.