Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nórsko odsúdilo maďarské policajné razie v mimovládnych organizáciách

Viktor Orbán Foto: TASR/MTI/Imre Foeldi

Agentúra Associated Press informovala, že maďarská polícia vyšetrovala niekoľko občianskych združení, ktoré rozdeľujú alebo dostávajú financie z nórskych grantov.

Oslo 9. septembra (TASR) - Nórsko dnes odsúdilo pondelňajšie maďarské policajné razie v kanceláriách mimovládnych organizácií kritických voči vláde, informovala agentúra Associated Press. Uviedla, že podľa vyjadrenia nórskeho ministra pre európske záležitosti Vidara Helgesena dokazujú, že sa Maďarsko vzďaluje od európskych demokratických noriem.

Agentúra Associated Press informovala, že maďarská polícia vyšetrovala niekoľko občianskych združení, ktoré rozdeľujú alebo dostávajú financie z nórskych grantov, programu poskytujúceho financie na projekty v oblastiach environmentálnej ochrany alebo sociálneho rozvoja v Maďarsku a ďalších krajinách Európskej únie.

Maďarská vláda uviedla, že niektoré združenia financie zneužívali a využívali na protivládne aktivity. Podľa agentúry Reuters im Nórsko pomáhalo pri presadzovaní cieľov opozície.

Vidar Helgesen dnes povedal, že pondelňajšie policajné razie sú "neprijateľné" a sú formou "prenasledovania organizácií občianskej spoločnosti". Podobné vyjadrenia mal aj v minulosti, dodala Associated Press.

Nórsko odmietlo názor Maďarska, že má právomoc kontrolovať občianske združenia a Helgesen uviedol, že Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, ktorí spoločne prispievajú do Nórskeho fondu, plánujú vlastný audit spomínaných občianskych združení neskôr tento rok. Maďarsko pozval, aby sa na tomto audite zúčastnilo.

Dňa 9. mája Nórsko pozastavilo väčšinu grantových platieb z Nórskeho fondu, s výnimkou menších občianskych združení, vzhľadom na jednostranné zmeny, ktoré Maďarsko prijalo vo veci uplatňovania tohto fondu a jeho monitorovania.

Maďarsko uviedlo, že požiada EÚ o sprostredkovanie v tomto konflikte.