Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nórsko plánuje do 2036 zvýšiť výdavky na armádu o vyše 50 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Plánovaný ročný rozpočet na obranu bude v roku 2036 približne o 83 percent vyšší ako terajší. Je doň zarátaná aj inflácia.

Oslo 5. apríla (TASR) - Nórsko plánuje zvýšiť svoje vojenské výdavky o 600 miliárd nórskych korún (približne 52 miliárd eur) do roku 2036 s cieľom posilniť svoju obranu pred Ruskom a inými bezpečnostnými výzvami, oznámila v piatok nórska vláda. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Očakáva sa, že všetky vojenské výdavky Nórska v nasledujúcich 12 rokoch dosiahnu výšku 1,62 bilióna nórskych korún (140 miliárd eur). "Tento plán predstavuje historický nárast vo výdavkoch na obranu a zahŕňa veľké posilnenie všetkých odvetví ozbrojených síl," povedal nórsky premiér Jonas Gahr Stre na tlačovej konferencii.

Plánovaný ročný rozpočet na obranu bude v roku 2036 približne o 83 percent vyšší ako terajší. Je doň zarátaná aj inflácia.

Vojna na Ukrajine výrazne zmenila národný diškurz o vojenských výdavkoch a spustila debatu o tom, ako sa brániť proti možnej ruskej agresii. Nórsko má hranicu s Ruskom v Arktíde, ale nikdy s ním neviedlo vojnu.

"Musíme počítať s tým, že Rusko bude pre Nórsko nebezpečným a nepredvídateľným susedom na mnoho rokov," uviedla vláda v dokumente, ktorý v piatok predložila parlamentu.

"Vzťahy s Ruskom budú ešte dlho náročné a v mnohých ohľadoch určujúce pre nórsku bezpečnostnú a obrannú politiku," dodala.

Vďaka svojmu štátnemu investičnému fondu, ktorý je s aktívami vo výške 17 biliónov nórskych korún (1,5 bilióna eur) najväčším na svete, má Nórsko prístup k financiám, ktoré potrebuje na zvýšenie výdavkov na obranu bez toho, aby muselo obmedziť financovanie nemocníc a škôl, uviedol premiér. Vláda dodáva, že celkové výdavky zo štátneho investičného fondu neprekročia tri percentá celkových aktív.

Nórsko nedávno oznámilo plány na zvýšenie výdavkov na obranu pre rok 2024 na dve percentá HDP, čím sa stalo poslednou krajinou NATO, ktorá oficiálne prijala ciele stanovené Atlantickou alianciou.

Oslo už v minulosti avizovalo, že svoj dvojpercentný záväzok dosiahne až v roku 2026. Podľa NATO míňalo Nórsko v roku 2022 na obranu iba 1,57 percenta HDP.