Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Nórsku budú mať prvú ženu na poste ministerky zahraničných vecí

Novovymenovaná nórska ministerka zahraničných vecí Ine Eriksenová Söreideová (vpravo), 20. októbra 2017, Kodaň. Foto: TASR/AP

Tri ženy - Solbergová, Eriksenová Söreideová a ministerka financií Siv Jensenová - zastávajú momentálne čelné posty v nórskej vláde.

Kodaň 20. októbra (TASR) - Nórska premiérka Erna Solbergová predstavila v piatok troch nových ministrov svojej menšinovej koaličnej vlády po septembrových voľbách. Informovala o tom agentúra AP.

Premiérka uviedla, že Ine Eriksenová Söreideová, ktorá stála na čele rezortu obrany, prebrala ministerstvo zahraničných vecí. Štyridsaťjedenročná Eriksenová Söreideová sa tak stala prvou ženou, ktorá v Nórsku obsadila post šéfky diplomacie.

Tri ženy - Solbergová, Eriksenová Söreideová a ministerka financií Siv Jensenová - zastávajú momentálne čelné posty v nórskej vláde.

Eriksenová Söreideová prebrala ministerstvo zahraničných vecí od Börgeho Brendeho, ktorý sa stal prezidentom Svetového ekonomického fóra.

Frank Bakke-Jensen, bývalý minister pre európske záležitosti, prebral ministerstvo obrany. Vo funkcii ho nahradila Marit Bergerová Röslandová. Nórsko nie je členom Európskej únie, pripomína AP.

Nórska menšinová vláda Erny Solbergovej zostala pri moci aj po dvojdňových parlamentných voľbách, ktoré sa konali 10. a 11. septembra.