Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nórsko bude nasledovať Švédsko v posilnení kontroly hraníc

Erna Solbergová, archívne foto Foto: TASR/AP

Oznámila to nórska premiérka Erna Solbergová.

Oslo 25. novembra (TASR) - Nórsko sprísni kontroly na svojich štátnych hraniciach po tom, ako takýto krok avizovalo susedné Švédsko. Oznámila to včera nórska premiérka Erna Solbergová.

"Švédi posilňujú svoje hranice, takže je dôležité, aby sme svoje hranice kontrolovali aj my. Je to bezpečnostné opatrenie a spôsob, ako regulovať, koľko ľudí prichádza na trajektoch," vyhlásila Solbergová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Kontroly na trajektoch premávajúcich do Nórska z Dánska, Nemecka a Švédska zavedú od štvrtka rána od 8.00 SEČ. Prevádzkovatelia trajektov budú musieť dohliadať na to, aby všetci pasažieri mali so sebou pasy alebo cestovné dokumenty.

Sprísnenie kontrol sa uplatní aj na hraničných priechodoch so susedným Švédskom, kde sa budú preverovať najmä prichádzajúce vlaky a autobusy.

Nórsko nie je členskou krajinou EÚ, ale je súčasťou schengenskej zóny.

Švédsko, členská krajina EÚ, dnes oznámilo, že sprísni pravidlá na udeľovanie azylu a posilní pohraničné kontroly. Chce tým obmedziť prudký nárast počtu migrantov, ktorých nápor už švédske úrady podľa vlastného vyjadrenia nezvládajú. Podobné zmeny už avizovalo aj Dánsko.