Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nórsku vraj hrozí útok, teroristi sú na ceste zo Sýrie

Ozbrojené policajné hliadky pred budovou terminálu na letisku v Oslo, štvrtok 24. júla 2014 Foto: TASR/AP

Jon Fitje Hoffmann dnes prehovoril v živom rozhovore v nórskej televízii TV2, tému však ďalej nerozvinul a ďalšie podrobnosti neuviedol.

Kodaň 15. júla (TASR) - Hlavný analytik nórskej tajnej služby Jon Fitje Hoffmann dnes vyhlásil, že skupina ľudí je na ceste zo Sýrie, "aby vykonala teroristický čin na Západe". Dodal, že za konkrétny cieľ bolo označené Nórsko.

Jon Fitje Hoffmann dnes prehovoril v živom rozhovore v nórskej televízii TV2, tému však ďalej nerozvinul a ďalšie podrobnosti neuviedol, informovala agentúra AP.

Hans Jorgen Bonnichsen, bývalý operačný šéf dánskej tajnej služby, uviedol, že to stále môže byť dezinformácia, pretože osoby, ktoré o podobných plánoch hovoria, zrejme aj chcú, aby ich ostatní počuli.

Šéfka nórskej tajnej služby PST Benedicte Björnlandová vo štvrtok na tlačovej konferencii povedala, že "PST získala informácie, že osoby napojené na extrémistickú (islamistickú) skupinu v Sýrii pravdepodobne plánujú uskutočniť teroristický akt v Nórsku".

"Útok pravdepodobne plánujú vykonať v krátkom čase, zrejme počas niekoľkých dní. Nevieme však ako, kedy a akým spôsobom," dodala.

Na základe informácií vyplývajúcich z posudku PST za minulý mesiac z Nórska vycestovalo do Sýrie bojovať zhruba 50 ľudí. Približne polovica z tohto počtu sa teraz vrátila do Nórska.

USA i Veľká Británia upozornili občanov, aby počas návštevy Nórska boli mimoriadne obozretní, uviedla tlačová agentúra DPA.

Na niekoľko dní preventívne uzavreli židovské múzeá
Židovské múzeá v Nórsku zostanú niekoľko dní uzavreté v reakcii na informácie tamojšej tajnej služby o pripravovanom teroristickom útoku zo strany islamistov, vracajúcich sa z občianskej vojny v Sýrii.

Rozhodnutie o uzavretí sa týka židovského múzea v Osle, ktoré nebude prístupné verejnosti ani počas víkendových dní.

Až do odvolania zostanú uzavreté aj židovské múzeum v Trondheime na západe škandinávskej krajiny.

Po májovom útoku na podobné zariadenie v belgickom Bruseli, pri ktorom prišli o život štyri osoby, ide o preventívne opatrenia, zdôraznili predstavitelia múzeí podľa webu rakúskej televízie ORF.