Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nórsko vyhostilo 15 ruských diplomatov podozrivých zo špionáže

Na snímke šéfka nórskeho rezortu diplomacie Anniken Huitfeldtová. Foto: TASR/AP

Nórsko sa podľa ministerky k takémuto kroku odhodlalo preto, aby oslabilo vplyv ruských tajných služieb a zaistilo tak svoje štátne záujmy.

Oslo 13. apríla (TASR) — Nórsko vo štvrtok vyhostilo 15 diplomatov pôsobiacich na ruskom veľvyslanectve v Osle. Informovalo o tom nórske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala a agentúr AFP a AP.

Podľa šéfky nórskeho rezortu diplomacie Anniken Huitfeldtovej sa tieto osoby "zapájali do činností, ktoré neboli v súlade s ich diplomatickým štatútom". Dodala, že zmienené osoby boli označené za "nežiaduce" a musia v krátkom čase opustiť územie Nórska.

Nórsko sa podľa ministerky k takémuto kroku odhodlalo preto, aby "oslabilo vplyv ruských tajných služieb“ a zaistilo tak svoje štátne záujmy.

Huitfeldtová zdôraznila, že Nórsko chce s Ruskom i naďalej udržiavať "normálne diplomatické vzťahy". Dodala, že "ruskí diplomati sú v Nórsku vítaní".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Moskva na kroky Osla zareaguje odvetnými opatreniami, vyplýva zo správ ruských agentúr TASS a RIA Novosti.

Agentúra AP pripomína, že Nórsko vlani vyhostilo troch ruských diplomatov, ktorých považovalo za agentov tajných služieb.