Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nórsko má obavy z návrhu zákona legalizujúceho izraelské osady

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sporný návrh zákona by retroaktívne legalizoval stovky bytov a domov postavených na súkromnej palestínskej pôde v osadách na Západnom brehu.


Oslo 10. decembra (TASR) - Nórsko vyjadrilo obavy z pripravovaného izraelského zákona, ktorý má umožniť rozšírenie výstavby vo veľkých osadách na Západnom brehu. Marit Bergerová Röslandová z nórskeho ministerstva zahraničných vecí v piatkovom vyhlásení uviedla, že navrhovaný zákon "vyvoláva pochybnosti o deklarovanej izraelskej podpore riešenia v podobe dvoch štátov".

Sporný návrh zákona, ktorý izraelský parlament podporil tento týždeň, by retroaktívne legalizoval stovky bytov a domov postavených na súkromnej palestínskej pôde v osadách na Západnom brehu.

Ďalšia škandinávska krajina - Švédsko, ktorého vzťahy s Izraelom sú napäté odkedy uznalo v roku 2014 palestínsky štát, minulý mesiac vyjadrilo "vážne obavy" z plánovaného zákona. Švédsko zdôraznilo, že takéto osady sú v protiklade s "izraelským i medzinárodným právom" a "vážne podrývajú" možnosť riešenia v podobe dvoch štátov.