Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Nórsko začína po mesiaci znovu otvárať materské školy

Muž ukazuje mobilný telefón s mobilnou aplikáciou na monitorovanie pohybu nakazených ľudí v Osle. Foto: TASR/AP

Úrady uviedli, že znovuotvorenie materských škôl je možné, lebo deti postihlo ochorenie COVID-19 v menšej miere než dospelých.

Oslo 20. apríla (TASR) - Nórsko, ktoré tvrdí, že má nákazu novým koronavírusom už pod kontrolou, začalo v pondelok po mesiac trvajúcom zatvorení otvárať predškolské zariadenia. Informoval o tom dopisovateľ tlačovej agentúry AFP.

Úrady uviedli, že znovuotvorenie materských škôl je možné, lebo deti postihlo ochorenie COVID-19 v menšej miere než dospelých. Niektorí rodičia však vyjadrili voči tomuto rozhodnutiu určité výhrady.

"Chodiť do škôlky je bezpečné," zopakovala ministerka školstva Guri Melbyová pred znovuotváraním predškolských zariadení.

V susednom Dánsku však na Facebooku vznikla skupina rodičov nazvaná "Moje dieťa nie je pokusným morčaťom na COVID-19", pričom online petíciu proti znovuotvoreniu materských škôl už podpísalo takmer 30.000 ľudí.

Podľa víkendového prieskumu nórskej rozhlasovej a televíznej stanice NRK nechce poslať svoje deti naspäť do predškolského zariadenia 24 percent rodičov a 12 percent uviedlo, že si nie sú istí.

Predškolské zariadenia v Nórsku však musia dodržiavať stanovené predpisy na ochranu zdravia.

Predovšetkým deti do troch rokov budú musieť byť v skupinách po troch a pod dohľadom jedného dospelého. Deti vo veku od troch do šesť rokov môžu zostať v skupinách po šiestich.

Nórsko patrí spolu s Rakúskom, Dánskom a Nemeckom k prvým krajinám, ktoré začínajú zmierňovať opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. V Nórsku ich zaviedli 12. marca. Premiérka Erna Solbergová vtedy oznámila zavedenie "najprísnejších a najnepríjemnejších opatrení", aké kedy Nórsko zažilo v "mierových časoch".

Podľa nórskeho plánu sa v pondelok môžu vrátiť do práce aj fyzioterapeuti a psychológovia, tento týždeň začnú pracovať tiež kaderníčky a dermatológovia.

Mladšie deti na základných školách sa začnú vracať do tried 27. apríla.

Hoci mnoho obchodov mohlo zostať a aj zostalo otvorených, bary a väčšina reštaurácií musia mať naďalej zatvorené.

Kultúrne a športové podujatia zostanú zakázané najmenej do 15. júna.

Severská krajina, ktorá má približne 5,4 milióna obyvateľov, zaznamenala 7068 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 154 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Za posledných niekoľko dní zaznamenalo Nórsko pokles novoprijatých pacientov v nemocniciach a začiatkom apríla vláda oznámila, že pokladá nákazu za "ovládnutú" a má ju "pod kontrolou".

Okrem mnohých obmedzení a nariadení v boji proti šíreniu koronavírusu, ktoré v krajine naďalej platia, nórske úrady sa teraz spoliehajú aj na sledovanie ľudí v karanténe cez aplikáciu a na rozsiahle testovanie.