Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nórsky kráľ Harald vylúčil, že by zvažoval abdikáciu

Na archívnej snímke nórsky kráľ Harald V. Foto: TASR/AP

Nórsky kráľ vládne vo svojej krajine už 33 rokov a 21. februára oslávi svoje 87. narodeniny.

Oslo 23. januára (TASR) - Nórsky kráľ Harald V. vylúčil v utorok, že by mal v pláne abdikovať. Spravil tak počas svojho prvého verejného vystúpenia od nedávneho rozhodnutia dánskej kráľovnej Margaréty II. zrieknuť sa trónu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Držím sa toho, čo hovorím stále, že som zložil sľub Stortingu (parlamentu), ktorý je na celý život," povedal 86-ročný Harald, v súčasnosti najstarší európsky monarcha.

Harald sa takto vyjadril počas návštevy nórskeho tlačového centra v Osle, kde ho sprevádzal aj jeho syn, korunný princ Haakon.

Nórsky kráľ vládne vo svojej krajine už 33 rokov a 21. februára oslávi svoje 87. narodeniny. Pribúdajúce zdravotné problémy a jeho pokročilý vek viedli mnohých komentátorov k špekuláciám o tom, že by Harald mohol nasledovať kroky svojej 83-ročnej vzdialenej príbuznej - dánskej kráľovnej Margaréty II.

Margaréta oznámila svoje rozhodnutie abdikovať v prospech svojho syna Frederika vo svojom novoročnom príhovore. Kráľovná abdikovala po 52 rokoch na tróne 14. januára.

Harald používa pri chôdzi barly, v uplynulých rokoch absolvoval operáciu srdca a bol hospitalizovaný s respiračnými problémami a infekciami.