Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nórsky masový vrh Breivik si píše s rovnako zmýšľajúcimi väzňami

Foto: TASR/AP

Andersa Behringa Breivika začiatkom týždňa previezli z väznice Ila, kde mal k dispozícii aj "kancelársku celu", do väznice v meste Skien.

Oslo 26. júla (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik si z väzenia dopisuje s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi a chce vybudovať sieť pravicových radikálnych väzňov.

Breivik trávi veľkú časť času odpovedaním na listy, informovali dnes nórske noviny VG s odvolaním sa na Breivikovu právnu zástupkyňu a riaditeľa väznice.

Breivik v júli minulého roka pri útokoch v Osle a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Riaditeľ väznice sa podľa vlastných slov už dlhšie pokúša získať od ministerstva spravodlivosti objasnenie toho, či sú Breivikove listy podliehajúce cenzúre prípustné alebo nie.

Právna zástupkyňa pozostalých pre VG povedala, že listovú korešpondenciu Breivika považuje za "krajne pohoršujúcu". "Breivik je... príčetný, kalkulujúci terorista, ktorý používa násilie na šírenie svojej propagandy," vyhlásila.

Breivika začiatkom týždňa previezli z väznice Ila, kde mal k dispozícii aj "kancelársku celu", do väznice v meste Skien. Pri vynesení verdiktu 24. augusta bude rozhodujúcou otázkou to, či ho súd vyhlási za príčetného.