Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nórsky minister ostro kritizoval Orbánovu vládu, Szijjártó sa ohradil

Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Podľa jeho slov chce Orbánova vláda skoncovať so západnými dogmami a ideológiami, pričom by chcela zaviesť "neliberálny" štát, cituje agentúra MTI z denníka.

Budapešť 28. augusta (TASR) - Pod titulkom "Cesta Maďarska späť do minulosti" zverejnilo dnes európske vydanie ekonomického denníka Financial Times ostrú kritiku maďarskej vlády, ktorú napísal nórsky minister pre európske záležitosti Vidar Helgesen. Podľa jeho slov chce Orbánova vláda skoncovať so západnými dogmami a ideológiami, pričom by chcela zaviesť "neliberálny" štát, cituje agentúra MTI z denníka.

Helgesen konštatoval, že vláda Fideszu po nástupe k moci v roku 2010 vymenila najvyšších predstaviteľov justície a riaditeľov múzeí i divadiel, prísnejšie kontroluje médiá, zmenila volebný systém a v tomto roku začala útočiť aj na občianske organizácie.

Nórsky minister pripomenul, že premiér Viktor Orbán obvinil jeho krajinu z toho, že kvôli presadzovaniu vlastných záujmov podporuje prostredníctvom občianskych združení politických aktivistov v Maďarsku.

"Vyjadrenie nórskeho ministra je nedôveryhodné, hmlisté, zovšeobecňujúce a chýbajú v ňom najzákladnejšie fakty," reagoval pre MTI maďarský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"V prípade, ak minister krajiny, ktorá nie je členom EÚ, vyjadruje verejne obavy v súvislosti s členskou krajinou únie, by sa očakávalo, že si bude ctiť základné európske hodnoty," povedal štátny tajomník, podľa ktorého sa malo Nórsko najskôr lepšie informovať a malo by si ctiť fakty.

Szijjártó okrem iného zdôraznil, že Maďarsko urobilo v minulosti mnoho pre slobodu v strednej Európe a teraz pracuje na tom, aby sa Európa opäť stala konkurencieschopnou. "Maďarské riešenia sú úspešné. Naše opatrenia, ktoré boli predtým podrobované ostrej kritike, preberá teraz čoraz viac krajín," dodal.

Helgesen už v júni vyjadril vážne obavy z opatrení maďarských úradov namierených proti občianskej spoločnosti a z pokusov o obmedzovanie slobody prejavu v Maďarsku.

Ku kauze okolo preverovania tokov financií z fondu maďarskou vládou Helgesen konštatoval, že cieľom Nórskeho fondu je podporovať uplatňovanie európskych hodnôt. "Postoj maďarských orgánov, ktoré porušujú uzavreté zmluvy, znamená súčasne aj odklon od týchto hodnôt," uviedol minister.

Maďarský štátny tajomník zodpovedný za riadenie úradu vlády János Lázár pred časom vyhlásil, že by bolo vhodné, keby maďarské orgány preverili toky peňazí z Nórska. Podľa jeho názoru totiž týmito financiami disponujú občianske združenia blízke politickým stranám.