Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nórsky Nobelov výbor: Odsúdenie Orlova je pokus umlčať kritikov Putina

Oleg Orlov stojí v sklenenej klietke po tom, ako bol vzatý do väzby v súdnej sieni počas zasadnutia súdu pre nový proces o obvineniach z opakovanej diskreditácie ruskej armády v Moskve v Rusku, v utorok 27. februára 2024. Foto: TASR/AP

Organizácia Memorial sa v Rusku etablovala ako kľúčový pilier občianskej spoločnosti ochranou pamiatky obetí komunistických represií.

Štokholm 28. februára (TASR) - Nórsky Nobelov výbor, ktorý rozhoduje o laureátovi Nobelovej ceny za mier, v stredu uviedol, že odsúdenie popredného ruského bojovníka za ľudské práva Olega Orlova na väzenský trest je pokusom o "umlčanie" kritikov v Rusku. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Režim prezidenta (Vladimira) Putina sa mnohé roky pokúšal umlčať vedenie organizácie Memorial a ďalších významných občianskych organizácií v Rusku, a teraz využívajú vojnu proti Ukrajine ako zámienku na to, aby túto robotu dokončili," uviedol predseda Nórskeho Nobelovho výboru Jrgen Watne Frydnes. "Je dôležité, aby sa im to nepodarilo," dodal.

Jeho vyjadrenia prišli deň po tom, čo 70-ročného Olega Orlova, kľúčového predstavitelia ľudskoprávneho zoskupenia Memorial, laureáta Nobelovej ceny, odsúdili v Rusku na dva a pol roka väzenia za údajnú diskreditáciu ruskej armády, ktorej sa vraj dopustil v protivojnovo ladenom článku s názvom Chceli fašizmus - majú ho.

Memorial sa v Rusku etabloval ako kľúčový pilier občianskej spoločnosti ochranou pamiatky obetí komunistických represií. Viedol tiež kampaň proti porušovaniu ľudských práv v Rusku.

Ruské súdy túto nezávislú ľudskoprávnu organizáciu zlikvidovali koncom roka 2021. V roku 2022 jej bola udelená Nobelova cena za mier, pripomína AFP.