Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Nórsky súd sa oboznámil s pitevnými správami Breivikových obetí

A. B. Breivik Foto: TASR/AP Photo

Priemerný vek obetí z ostrova Utöya, kde sa konal mládežnícky tábor ľavicovej Nórskej robotníckej strany, bol 18 rokov. Väčšinu obetí zasiahli dva alebo tri výstrely.

Oslo 4. mája (TASR) - Nórsky súd sa dnes oboznámil s pitevnými správami prvých deviatich obetí masakry v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, kde masový vrah Anders Breivik vlani 22. júla zastrelil 69 ľudí.

Breivik, ktorý sa priznal k masakre a k bombovému útoku na vládne budovy v centre hlavného mesta Oslo, bez pohnutia počúval, ako policajný inšpektor a súdny lekár opisujú strelné poranenia, spôsobené obetiam krajne pravicovým fanatikom.

Právnici pozostalých sa snažili priblížiť ľudí, zabitých počas najväčšej masakry v mierových časoch Nórska, a tak ukazovali fotografie z ich života. Čítali tiež ich opisy a charakteristiky, ktoré poskytli rodinní príslušníci. V sieni okresného súdu v Osle bolo celý ten čas počuť hlasné vzlyky pozostalých.

Prvou obeťou vraha sa stal policajt mimo služby Trod Berntsen, nevlastný brat nórskej korunnej princeznej Mette-Marit, ktorý pracoval na ostrove ako člen ochranky. Berntsena zasiahla guľka do hlavy krátko po tom, ako Breivik prišiel na ostrov.

Súdny lekár Torleiv Ole Rognum v úvodných vyjadreniach povedal, že priemerný vek obetí z ostrova Utöya, kde sa konal mládežnícky tábor ľavicovej Nórskej robotníckej strany, bol 18 rokov. Najmladšia obeť mala 14 rokov a najstaršia 53. Dvaja zo 69 usmrtených sa utopili. Väčšinu obetí zasiahli dva alebo tri výstrely. Pitvy boli ukončené vlani 28. júla, šesť dní po útokoch, a zúčastnilo sa na nich vyše 100 ľudí, dodal súdny lekár.

Breivik už skôr tvrdil, že obete sú vlastizradcami.

Rognum ďalej povedal, že väčšina zo 69 obetí zomrela "okamžite".

"V niektorých prípadoch spôsobili zranenia masívne krvácanie a možno ešte chvíľu žili, ale keď človek stratí toľko krvi, stratí aj vedomie," uviedol súdny lekár na otázku prokuratúry, či nejaká z obetí trpela, kým zomrela.

Na ilustráciu toho, kde bola zasiahnutá každá obeť, použili v súdnej sieni figurínu v životnej veľkosti.

Súd po vypočutí deviatich správ a opisov obetí odročil pojednávanie. Proces bude pokračovať na budúci týždeň, na rad prídu správy z pitiev ostatných obetí. Proces sa začal 16. apríla a podľa plánu má trvať do júna.